Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott túlóra tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Túlóra elrendelésének jogszerűsége és a megtagadás lehetőségei

Kérdés: Rendezvény miatt előre tervezett szombati munkavégzést rendelne el a munkáltató, milyen feltételek mellett teheti ezt meg, illetve milyen esetben tagadhatja meg a munkavégzést a közalkalmazott? Mit kell fizetni, ha a munkavállaló bejött dolgozni, de mégsem volt szükség a munkájára, mert a munkáltató nem tudott neki munkát adni?
Részlet a válaszból: […]akadálya (pl. aránytalanul sokat kellene utaznia, és hétvégén rossz a közlekedés), ne legyen előre jelzett, olyan súlyú, méltányolható programja a munkavállalónak (esküvő, temetés, befizetett utazás).3. Végül figyelni kell arra, hogy a heti pihenőidő (az év végi rendezvényeknél értelemszerűen az éves rendkívüli munka mértékének betartására is ügyelni kell) a szombati munkavégzés ellenére is biztosított legyen - ehhez munkaidőkeret alkalmazása lehet szükséges, vagy pihenőnapi rendkívüli munkaidő elrendelése.Nem kötelező írásban elrendelni, ám ha a munkavállaló kéri, akkor igen. És célszerű is a későbbi vitákat megelőzendő.Amennyiben a munkavállaló esetlegesen nem tud rendelkezésre állni, ezt az elrendeléskor azonnal jeleznie kell, illetve ha csak később merül fel az akadály, akkor haladéktalanul, mert ez az együttműködési kötelezettségből fakad.Ehhez képest, ha nem volt ilyen jelzés részéről, ám mégsem jelenik meg a munkavégzésre, az klasszikus esete lesz a munkáltatói utasítás megtagadásának. Ezért felelősséggel tartozik, hiszen számítottak rá, konkrét feladatokat adtak neki, szerződéses[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. július 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4751
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,