Támogatás miatti arányosítás


Cégünk 100%-os állami tulajdonban van. Tevékenységünk ellátásához támogatást kapunk a tulajdonostól, mely bevételeink 95%-át jelenti. A szóban forgó támogatások az általunk teljesített ügyletek árát, díját közvetlenül nem befolyásolják csak és kizárólag a működés finanszírozását szolgálja, így az Áfa-tv. hatályán kívül esik, adófizetési kötelezettség nem terheli. Bevételeink maradék 5%-a adóköteles ügyletből származik.
Cégünk tételes elkülönítést alkalmaz az adóköteles és nem adóköteles tevékenységek általános forgalmi adójának meghatározása céljára. Az elkülönítés aszerint történik, hogy mely kiadásunkat finanszíroztuk saját forrásból, illetve kapott támogatásból. A támogatási szerződésből eredő elszámolási kötelezettségünknek megfelelően elkülönített, tételes kimutatást vezetünk a támogatásból történt kiadások finanszírozásáról, és külön tételes nyilvántartás készül a bevételből fedezett kiadásokról. A szóban forgó támogatás miatt felmerül-e arányosítási kötelezettség, illetve az befolyásolja-e az adólevonási jogunkat?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. február 7-én (159. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3086

[…] segítségével határozza meg a levonható és a le nem vonható adó arányát. Ez utóbbi esetben - azaz az Áfa-tv. 5. számú mellékletének alkalmazásakor – az adóalapot nem képező bármilyen támogatás (azaz az ellenértéknek nem minősülő, illetve az árat nem befolyásoló támogatás) összege kizárólag a nevezőben szerepeltethető, még akkor is, ha az adóalany igazolni tudja, hogy az adóalapot nem képező támogatást részben vagy egészében adóköteles tevékenysége során hasznosítja. Amennyiben az adóalany nem arányosít az Áfa-tv. 5. számú melléklete alapján [akár azért, mert nem végez adómentes, illetve adólevonásra nem jogosító tevékenységet, akár azért, mert az Áfa-tv. 123. §-ának (3) bekezdésében foglalt lehetőséggel élve a vegyes tevékenységéhez kapcsolódó beszerzések áfatartalmát az általa képzett más, reális arányszám segítségével különíti el], akkor a kapott támogatásnak nincsen jelentősége a levonható adó összegének meghatározása során. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kérdés megválaszolásakor a szükséges információk és körülmények ismeretének hiányában nem vizsgáltuk, hogy a tételes elkülönítést helyesen végezték-e. Jelezni szükséges ugyanakkor, hogy az olyan igénybe vett termékek […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.