Térítés nélküli átadás


A költségvetési szervként működő többcélú kistérségi társulás több település társult önkormányzataiból jött létre 2004-ben. Az évek során több, eszközbeszerzésre irányuló pályázatot is nyertünk, amelyek keretében a társult önkormányzatok részére használatra átadtuk ezeket az eszközöket (közmunkapályázatok stb.), mivel a feladatellátás ott valósul meg. Több éve már, hogy használják ezeket az eszközöket, és az önkormányzatok úgy döntöttek, hogy ezekre vonatkozóan szeretnék a tulajdonjogot megszerezni. Társulásunk a működése óta alanyi mentes az áfakört tekintve, és az eszközök beszerzésekor sem igényeltünk vissza áfát, ezek fedezete is adómentes volt. Az alábbi esetekben keletkezik-e áfabefizetési kötelezettségünk, van-e számlakibocsátási kötelezettségünk? Illetve az átvevő önkormányzatoknak van-e áfabefizetési kötelezettsége?
1. Térítésmentesen adjuk át az eszközöket az önkormányzatoknak.
2. A társulás könyveiben szereplő értéken (értékcsökkentett) vagy megegyezés alapján egy bizonyos összegért adjuk át az eszközöket az önkormányzatoknak. Illetve mivel egy épületről is szó van, amelynek forgalmi értéke 20 000 000 Ft, ebben az esetben van-e következménye áfastátuszunkra az átadás-átvételnek?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. június 12-én (165. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3199

[…] nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége az ingyenesen átvett eszközök után. Az átvevő önkormányzatok könyveiben piaci értéken kell nyilvántartásba venni az eszközöket. Akár ingyenesen, akár térítés ellenében történik az átadás, mindkét esetben megvalósul a tulajdonátruházás, ezért figyelemmel kell lenni arra, hogy a pályázati pénzből történő beszerzésekre 5 év elidegenítési tilalom van. Abban az esetben, ha a társulás a könyveiben szereplő befektetett eszközöket, ingatlanokat értékesíti, akkor az Áfa-tv. 188. §-a alapján ezeknek az értékesítéseknek a bevétele nem számít bele az alanyi adómentességre jogosító 5 millió Ft-os értékhatárba. Az Áfa-tv. 193. §-a alapján az adóalany nem járhat el alanyi adómentes minőségében, ha tárgyi eszközként használt terméket vagy ingatlant értékesít. Ez a szabály azt jelenti, hogy az alanyi adómentesnek is a normál szabályok szerint kell eljárni az értékesítés során. Ha a termék értékesítésére vonatkozóan fennállnak az Áfa-tv. 87. §-ában meghatározott adómentességi feltételek, […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.