Ideiglenes használatbavételi engedéllyel rendelkező építmény áfája


Önkormányzatunk 100%-os tulajdonában lévő kft.-je (továbbiakban: kft.) ingatlanok adásvételével és bérbeadásával foglalkozik. A kft. megalakulásakor a­z általános szabályok szerinti adózást választotta, és ingatlanértékesítési, illetve bérbe­adási tevékenységével kapcsolatosan nem választott adófizetési kötelezettséget az Áfa-tv. 88. §-a alapján.
A kft. részt kíván venni egy felszámolás alatt lévő cég (továbbiakban: adós) tulajdonában lévő épület (jövőbeni társasház) értékesítésére kiírt pályázati eljárásban. Az adós szintén az általános szabályok szerint adózó adóalany, aki nem élt az Áfa-tv. 88. §-a szerinti választási jogával.
A társasházban a külön tulajdonba kerülő ingatlan (lakás, tároló, garázs, üzlethelyiségek) és a később közös tulajdonba kerülő helyiségek (pl. folyosó, lépcsőház), azaz az egész épület vonatkozásában ideiglenes használatbavételi engedély kiadására került sor, mely 2009 végén jogerőre emelkedett. Adós építőipari vállalkozás volt, amely főtevékenysége szerint ingatlanok adásvételével foglalkozott, azaz a tulajdonában lévő ingatlan nem minősül az Áfa-tv. 259. §-ának 21. pontja szerinti tárgyi eszköznek. Kérdés, hogy a fentiek szerinti ideiglenes használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlan után felmerül-e áfafizetési kötelezettség, vagy tekintettel arra, hogy az ingatlan 2 évnél régebben jogerőre emelkedett ideiglenes használatbavételi engedéllyel rendelkezik, annak értékesítése adómentes lesz? Amennyiben az adott ügylet kapcsán adófizetési kötelezettség merül fel, azt az egyenes vagy a fordított adózás szabályai szerint kell megfizetni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. december 11-én (173. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3324

[…] ingatlanra vonatkozóan <br> kiadott használatbavételi engedély jogerőre emelkedik, a rendeltetésszerű használatbavételen tehát nem a tényleges használatbavétel, hanem az erre jogosító engedélyben foglalt időpont értendő, azaz a tényállapotot nem kell vizsgálni.A jelenleg hatályos, az építésügyi hatósági eljárásokról és az építésügyi hatósági ellenőrzésről szóló 193/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet úgy rendelkezik, hogy amennyiben az adott építményre/építményrészre ideiglenes használatbavételi engedély került ki­adásra, az építési engedély szerinti teljes építményre a használatbavételi engedélyt végleges jelleggel csak a kivitelezés teljes befejezése után lehet megadni.A fenti jogszabályra is figyelemmel egy építmény (az adott esetben az ügylet tárgyát képező jövőbeni társasház) akkor tekinthető befejezettnek, amikor annak kivitelezése teljesen megvalósult, arról a végleges használatbavételi engedély kiadásra került, és jogerőre emelkedett. Eddig az időpontig az ideiglenes használatbavételi engedéllyel rendelkező építmény az általános forgalmi adó szempontjából beépítés alatt álló ingatlannak minősül, így annak értékesítése az Áfa-tv. 86. §-a (1) bekezdésének ja) pontja alapján kötelezően adóköteles lesz.A fentiek alapján tehát a rendeltetésszerű […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.