Önkormányzati lap – Ingatlan-bérbeadás


1. Önkormányzataink megállapodást kötöttek egy másik önkormányzat költségvetési szervével, hogy az általuk kiadott, havonta megjelenő időszaki laphoz (önkormányzati laphoz) "szerződési támogatást" biztosít a kiadó részére, számla alapján. A megállapodásban szerepel, hogy a ki­adó vállalja, a megjelenő lapból havonta az önkormányzat részére példányokat biztosít, melyet egy társaság terjesztésében eljuttat a község valamennyi háztartásába. A fentiek alapján az önkormányzatoknak kell-e a kifizetett "támogatási összeg" után egészségügyi hozzájárulást, valamint kifizetői (szja) adót fizetni?
2. Az önkormányzatok olyan ingatlanokkal is rendelkeznek, amelyet bérbe adnak (vállalkozásnak, magánszemélynek). Előfordul, hogy az egész épületet, van, amikor csak egy-egy épületrészt, helyiséget hosszú távra, illetve eseti jelleggel. Mikor számít vállalkozási tevékenységnek a bérbeadás? Ha az önkormányzat vállalkozási tevékenységet végez, akkor társasági adót is kell fizetni?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2015. április 7-én (210. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3933

[…] január 1-jétől törölték a szabad kapacitás terhére végzett tevékenység fogalmát. A törvény 7. §-ának (2) bekezdése szerint költségvetési szerv tevékenysége alaptevékenység vagy vállalkozási tevékenység lehet.Alaptevékenységnek az alapító okiratban szakmai alapfeladataként meghatározott, valamint a szakmai alapfeladatai ellátását elősegítő más, nem haszonszerzés céljából végzett tevékenység tekinthető.Az Áht. módosításának értelmezése elég nagy bizonytalanságot okoz a költségvetési szervek körében.Az értelmezésnél a következő szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni:A vállalkozási tevékenység haszonszerzés céljából, államháztartáson kívüli forrásból, nem kötelezően végzett termelő-, szolgáltató-, értékesítőtevékenység.Nagyon fontos eleme a meghatározásnak, hogy a vállalkozási tevékenységre nincs állami támogatás, illetve államháztartási forrás arra nem használható fel.Fontos arra is figyelni, hogy az Áht. meghatározása nem utal a rendszerességre, illetve az üzletszerűségre. A rendszeresség tekintetében amúgy sem azt kell figyelembe venni, hogy egyes ingatlanokat vagy helyiségeket eseti jelleggel adnak ki, hanem azt, hogy maga a bérbeadási tevékenység rendszeres, aminek keretében egyes ingatlanokat vagy ingatlanrészeket hosszú távra, másokat eseti jelleggel adnak ki.Sokan felvetik, hogy a bérbeadást nem haszonszerzés céljából folytatják, mivel az általában nem nyereséges. Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy az Áht. előírásai szerint a vállalkozási tevékenység nem lehet veszteséges, és legalább önköltségi áron kell adni a szolgáltatást, illetve a veszteséges vállalkozási tevékenységet meg kell szüntetni. A haszonszerzés amúgy sem egyenlő a nyereség fogalmával.Mindezek alapján a bérbeadás többek között akkor tekinthető alapfeladatnak, ha egy kifejezetten erre a célra létrehozott intézmény, pl. gazdasági ellátó szervezet alapító okiratában szerepel, hogy üzemeltesse és hasznosítsa az önkormányzati ingatlanokat. Szintén nem vállalkozási tevékenység az önkormányzat vagy az állam tulajdonában álló ingatlanok alapító okiraton alapuló vagyonhasznosítása, továbbá a "közösségi tér hasznosítása […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.