Ingatlan-bérbeadás


Egy általánosforgalmiadó-alany önkormányzat LEADER támogatásból ipari üzemet építtet, melyet elkészülte után bérbeadással kíván hasznosítani. A bérbe adni kívánt termelőegység műszaki tartalmában épület (ingatlan) és a termeléshez szükséges felszerelt gépsor szerepel.
1. Az önkormányzat ingatlan-bérbeadás tekintetében nem választotta az áfakötelezettséget, ez esetben meg kell-e bontania a létrehozás során ki­fizetett áfát levonható és nem levonható részre? Ha igen, milyen vetítési alapon?
2. Amennyiben az önkormányzat adókötelessé teszi a lakóingatlan-bérbeadáson kívüli (egyéb), főszabály szerint adómentes ingatlan-bérbeadási tevékenységét, akkor ezt csak 2016. január 1-jével teheti meg, avagy amennyiben 2015-ben még nem végzett ilyen tevékenységet, akkor akár az első beruházási számla vagy az első bérletidíj-számla teljesítését megelőzően is megteheti?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2015. december 15-én (221. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4092

[…] kapcsolódik, így a gépekkel, berendezésekkel együtt a helyiség használatáért fizetett díj is áfaköteles lesz az Áfa-tv. 70. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján. Az Áfa-tv. 70. §-a (1) bekezdésének b) pontja alkalmazásának feltétele, hogy az alapügylet és a hozzá kapcsolódó ügylet olyan szorosan összekapcsolódjon, hogy egyetlen ügyletnek kelljen tekinteni, vagyis egyik a másik nélkül nem használható.Ha összetett szolgáltatásként áfakötelesen lehet számlázni az ingóságok és az ingatlanok bérbeadását is, akkor nem lesz szükség arányosításra, a teljes bekerülési áfa levonható.Ha a gépek, berendezések nem lealapozottak, hanem ingóságok, akkor kezelhető a gépbérbeadás, illetve az ingatlan-bérbeadás külön ügyletnek. A szerződésben meg kell határozni külön az ingatlan bérleti díját és külön a gépek bérleti díját, és külön-külön kell számlázni (nem feltétlenül külön számlán, de külön tételben), és megállapítani az áfatartalmat. Az ingóságok bérbeadása áfás lesz, a helyiség bérbeadása pedig adómentes. Ebben az esetben a helyiséggel kapcsolatos előzetesen felszámított áfa nem helyezhető levonásba, a gépek, berendezések áfája pedig levonásba helyezhető. Az áfalevonás szempontjából fő szabály a tételes elkülönítés, ami a beszerzések jellegéből adódóan feltehető, hogy döntően megvalósítható. Ha felmerülnek olyan költségek is, amelyek egyaránt kapcsolódnak az ingatlanhoz is és a gépekhez is, és tételes elkülönítéssel nem választhatók szét, akkor arányosítást lehet alkalmazni. A fenntartási költségek arányszáma számítható bevételarányos képlet (adólevonásra jogosító bevétel/összes bevétel + támogatás), vagy valamilyen jellemző mutató alapján (pl. energiafelhasználás).Év közben csak […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.