Viszonteladóra vonatkozó szabályok értelmezése


Társaságunk egy gépjármű-márkakereskedés, amely elsősorban új autókat értékesít, de a legtöbb esetben ehhez hozzátartozik a régi autó beszámítása is. Egyes esetekben előfordul, hogy olyan használt autót számítunk be, ahol a forgalomba helyezés régebbi, mint hat hónap, de az autó 6000 km-nél kevesebbet futott. Az esetek 90 százalékában nem áfaalanytól vagy áfamentesen számlázó vállalkozástól vesszük meg az autókat. Az értékesítések tekintetében évekkel ezelőtt bejelentettük az adóhatóságnál a különbözeti adózás alkalmazását. Két járművel kapcsolatban merült fel, hogy azok az Áfa-tv. 259. §-ának 25. pontja alapján új közlekedési eszköznek minősülnek, ezért az értékesítésükkor 27 százalék általános forgalmi adót kell felszámítani.
Az első személygépkocsit új autóként értékesítettük, a forgalomba helyezés is megtörtént. Öt hónap múlva adásvételi szerződéssel visszavásároltuk a magánszemély vevőtől az autót (anyagi nehézségek miatt meg kellett válnia a gépjárműtől), és eladtuk egy másik vevőnek, már használt autóként. Veszteségünk keletkezett rajta, mert az előző évben kapott rendszámot az autó (kilométeróra állása: 2540 km).
A második esetben egy áfaalany vállalkozástól vettük meg az Áfa-tv. 87. §-ának b) pontjára hivatkozással adómentesen számlázott járművet, és ezt követően értékesítettük a viszonteladóra vonatkozó szabályozás szerint (kilométeróra állása: 3000 km).
Mindkét gépjárművet belföldi vevőnek adtuk el. A fenti személygépkocsikkal kapcsolatban felmerülhet-e az új közlekedési eszközök értékesítésére vonatkozó szabályok alkalmazása, illetve helyesen jártunk-e el, amikor a különbözeti adózás alkalmazásával értékesítettük a személygépkocsikat?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2019. október 15-én (282. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5057

[…] különbözeti adózást alkalmazó adóalanynak értékesítő személyére vonatkozó előírást kell kiemelni. Az Áfa-tv. 216. §-a kimondja, hogy használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab vagy régiség viszonteladó általi értékesítése esetében az adó alapjának megállapítására a 217. § alkalmazandó, feltéve, hogy a viszonteladó részére az előzőekben felsorolt termékeket a Közösség területéről a következők bármelyike értékesítette:a) nem adóalany személy, szervezet;b) olyan adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítése a 87. § szerint mentes az adó alól;c) alanyi adómentes adóalany vagy olyan adóalany, akire (amelyre) ilyen minőségében a Közösség nyilvántartásba vétele helye szerinti tagállamának azon joga vonatkozik, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 282-292. cikkeinek, feltéve, hogy termékértékesítésének tárgya tárgyi eszköz;d) másik viszonteladó vagy olyan adóalany, akinek (amelynek) termékértékesítésére ilyen minőségében az érintett közösségi tagállamnak azon joga vonatkozik, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 312-325. cikkeinek.Tekintve, hogy a kérdésben említett egyik eladó magánszemély, a másik eladó pedig az Áfa-tv. 87. §-a szerint értékesítette a személygépkocsit társaságuk részére, az eladók megfelelnek a 216. § a), illetve b) pontjaiban foglaltaknak, így az Áfa-tv.-nek a különbözeti adózás kapcsán az értékesítőre vonatkozó követelményei is teljesültek.Az Áfa-tv. új közlekedési eszköz fogalommeghatározásának (259. § 25. pont) a Közösségen belüli adómentes termékértékesítések körében van jelentősége. Az a tény, hogy az Áfa-tv. 213. §-a (1) bekezdésének a) pontja szerinti használt ingóságnak minősülő személygépkocsi egyebekben megfelel az új közlekedési eszköz fogalmának is, a jármű belföldre és harmadik országba történő értékesítése esetén nem bír jelentőséggel.Ugyanakkor az Áfa-tv. 214. §-ának (2) bekezdése kimondja, hogy a XVI. fejezet 2. alfejezetének rendelkezései nem alkalmazhatók abban az esetben, ha a viszonteladó új közlekedési eszközt értékesít a 89. § szerint. Amennyiben tehát az adóalany az Áfa-tv. 259. […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.