Önkormányzati lakások rezsije


Az önkormányzat tulajdonában van több lakás, amelyek egy pályázat keretei között kerültek kialakításra, és a pályázatban részt vevő személyek – bizonyos feltételek megléte esetén – lakhatását szolgálja. Az egyik lakás a polgármesteri hivatal egyik épületében van. (Az önkormányzat a fenntartó, melynek egyik intézménye a polgármesteri hivatal.) A polgármesteri hivatal épületének egyetlen vízmérő és egyetlen árammérő órája van. A kérdéses lakáshoz egy-egy almérő beépítésre került. A polgármesteri hivatal épülete az önkormányzat tulajdonában van. A hivatalos mérőórák alapján elkészített számlák a polgármesteri hivatalra szólnak. A lakó a lakhatást illetően, az önkormányzattal áll szerződésben pályázat alapján.
A) Hogyan kell történnie a közüzemi díjak továbbszámlázásának?
1. A polgármesteri hivatal továbbszámlázhatja közvetlenül a lakónak a közüzemi számlákat az almérők alapján? Ebben az esetben kell valamilyen szerződés vagy megállapodás az önkormányzattal?
2. Az önkormányzat – bár a közüzemi számla nem rá vonatkozik – továbbszámlázhatja azt a lakónak? Ebben az esetben kell valamilyen szerződés vagy megállapodás az önkormányzattal?
3. A polgármesteri hivatal továbbszámlázza a közüzemi számlákat az önkormányzatnak, az önkormányzat pedig ez alapján továbbszámláz a lakónak?
B) Ha az almérő csak egy évben egyszer kerül leolvasásra, akkor hogyan kell meghatározni jogszerűen a továbbszámlázandó, elhasznált energiaértéket (Ft)?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2022. november 8-án (331. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5870

[…] áfával kell továbbszámlázni, mivel az alapügylet az áramszolgáltatás, amihez kapcsolódnak az áramszámlán található díjak, és az Áfa-tv. 70. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján a fő szolgáltatás adóalapjába épül be.2. Az önkormányzat a saját nevére, címére és adószámára szóló számlát számlázhatja tovább.3. A polgármesteri hivatal továbbszámlázhatja az önkormányzatnak a közüzemi díjakat. Ebben az esetben az önkormányzat a bérbeadáshoz kapcsolódó járulékos szolgáltatásként számlázza a bérlőre a közüzemi díjakat. Ha a lakóingatlan-bérbeadást áfamentesen folytatja az önkormányzat, akkor a közüzemi díjakat is áfamentesen kell a bérlőre számlázni, ebben az esetben a kapott számla áfatartalmát nem helyezhetik levonásba. Ha a bérleti díj áfaköteles, akkor 27%-os áfamértékkel számlázza ki a bérlőre a közüzemi díjakat, ebben az esetben a kapott számlák áfatartalmát levonásba helyezheti. Az érintett feleknek szerződést kell kötni a továbbszámlázásról.A közüzemi díjak az úgynevezett határozott időszakos ügyletekre vonatkozó szabályok szerint számlázandók. A számlázásnál az Áfa-tv. 58. §-ának (1a) és (2) bekezdéseinek […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.