Költségvetési szerv által vásárolt ingatlan hasznosítása


Az önkormányzat által alapított költségvetési szerv (intézmény) a fenntartó (képviselő-testület) döntése alapján saját költségvetése terhére tervez nem lakás céljára szolgáló ingatlant vásárolni, amit majd a fenntartó döntésének megfelelően bérbeadás céljára fog hasznosítani. A megvásárolt ingatlan szerepelhető-e az intézmény mérlegében, a földhivatalnál bejegyezhető-e mint tulajdonos?
Amennyiben az intézmény a nem lakás céljára szolgáló bérbeadásra adókötelezettséget választott, akkor levonható-e az ingatlanvásárlás során fizetendő fordított áfa? A bérbeadási tevékenységet végezheti-e alaptevékenysége keretén belül, vagy csak vállalkozási tevékenységként?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2024. július 16-án (358. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6342

[…] létrehozásáról rendelkező jogszabályban, alapító okiratában a szakmai alapfeladataként meghatározott, valamint a szakmai alapfeladatai ellátását elősegítő más, nem haszonszerzés céljából végzett tevékenység,b) vállalkozási tevékenység, amely haszonszerzés céljából, államháztartáson kívüli forrásból, nem kötelezően végzett termelő-, szolgáltató, értékesítő tevékenység.Amennyiben az ingatlan-bérbeadás nem alapító okiratban foglalt alapfeladata az intézménynek, akkor a bérbeadás vállalkozási tevékenység lesz, mivel alapfeladatok ellátását segítő kiegészítő tevékenységnek, vagy szabad kapacitás kihasználásának sem értelmezhető, hiszen kifejezetten […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.