Önkormányzati rendezvényen értékesített ételek, italok
Kérdés
Az önkormányzat által szervezett közösségi rendezvényeken, az önkormányzat által fenntartott konyha által készített ételek értékesítésére milyen jogszabályi előírások vonatkoznak? Milyen engedélyek, milyen szakhatósági bejelentések, milyen bizonylatok (pénztárgép, nyugta, számla) szükségesek? Kérem külön tájékoztatásukat arra vonatkozólag, ha ezen rendezvényeken alkoholtartalmú (jövedéki) termékeket is értékesítenénk, azt milyen feltételekkel tudjuk megtenni? Esetünkben az önkormányzatnak vagy a konyhának kell a fent említett engedélyekkel rendelkeznie?
Megjelent a Költségvetési Levelekben 2025. június 3-án (372. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6655
[…] árusítást, az értékesítés megkezdése előtt legalább öt munkanappal be kell jelenteni a NAV-nak, a bejelentést a NAV_J33 nyomtatvány elektronikus benyújtásával kell megtenni.Alkohol értékesítéséhez szükséges külön engedélyt beszerezni, de ha egyébként a vendéglátóhely rendelkezik italárusítási engedéllyel, akkor nem kell a kitelepüléshez külön engedélyt beszereznie. Külön engedély a meleg/hideg ételek, illetve a hűtést igénylő cukrásztermékek árusításához kell.Az alkalmi rendezvényt be kell jelenteni a jegyzőnek és a rendőrségnek, ez a rendezvényt szervező, vagyis az önkormányzat feladata.A rendezvényszervezőknek 5 nappal a rendezvényt megelőzően, amennyiben ott élelmiszer-forgalmazás is történik, be kell jelenteniük azt a kerületi főállatorvos hivatalának, ez az önkormányzat kötelezettsége. Az élelmiszer-értékesítőkről a rendezvényszervezőknek kötelességük nyilvántartást vezetniük.A 2008. évi XLVI. törvény 23. §-ának (1) bekezdésében foglaltak és az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelet 3. §-ának (1) bekezdése szerint be kell jelenteni a NÉBIH-nek, hogy élelmiszer-előállító létesítményt kíván működtetni, és kérni kell a létesítmény engedélyezését. Ez a főzőkonyha kötelezettsége.A rendezvény során kitelepedett vendéglátóegységek kitelepedési engedéllyel kell, hogy rendelkezzenek. A HACCP rendszert a szabadtéri rendezvényekre is alkalmazni kell, mivel ez minden élelmiszer-előállító és -forgalmazó kötelessége, ezért többek között:– A főzéshez csak hatósági húsvizsgálati bizonyítvánnyal ellátott húst lehet felhasználni. A hús eredetét számlával kell igazolni. A húst a felhasználásig hűtve kell tárolni.– A főzéshez használt alapanyag előkészítése HACCP rendszerű konyha előkészítőjében végezhető.– A főzést végző személyeknek érvényes egészségügyi nyilatkozattal kell rendelkezniük és védőruhát viselniük […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*