Adóbevallás elektronikus úton

Kérdés: Intézményünk a legutóbbi számítástechnikai fejlesztést követően alkalmassá vált arra, hogy elektronikus úton nyújtson be adóbevallást. Milyen módon lehet ezt megtenni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Eat. 2001. szeptember 1-jei hatálybalépése teremtette meg annak feltételeit, hogy Magyarországon hiteles módon lehessen elektronikus úton adatot továbbítani.A hitelesítés célja, hogy egyértelműen azonosítsa az elektronikus úton előállított adat "gazdáját", aki ezzel elismeri...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. február 18.

Állásfoglalások érvényessége

Kérdés: Megállapíthatja-e az APEH a fizetendő áfát saját iránymutatása szerint? Polgári peres eljárásban a bíróság figyelembe veszi-e az APEH-iránymutatást?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az adózással kapcsolatos rendelkezéseket – az adózóra jogokat és kötelezettségeket – csak az Országgyűlés állapíthat meg. Az adókötelezettséget meghatározó eljárási és anyagi törvények tartalmazhatnak felhatalmazásokat a kormány vagy egyes minisztériumok számára,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. január 28.

Jogszabály által elő nem írt nyilvántartások, összesítések készítése a revizor részére

Kérdés: Az adóhatósági ellenőrzés során a vizsgált időszakkal kapcsolatos valamennyi anyagot a revizor rendelkezésére bocsátottuk. Az ellenőrzés során azonban mindig újabb és újabb adatokat, kigyűjtéseket kért az ellenőr, amellyel lehetetlenné tette napi munkánk végzését. Van-e jogszabályi lehetősége a revizornak arra, hogy saját munkáját velünk végeztesse el? Ha a könyvelésünket számítógépes program segítségével végezzük, akkor elegendő-e, ha az így készített adatbázisokat bocsátjuk a revizor rendelkezésére?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Art. 33. § (1) bekezdése szabályozza, hogy az adózónak a jogszabályban előírt bizonylatot, könyvet, nyilvántartást – ideértve a mágneses adathordozón rögzített adatokat is – úgy kell kiállítani, illetve vezetni, hogy az az adó alapjának, az adó összegének, a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. január 28.

Az adóhatósági ellenőrzés határidői

Kérdés: Az adóhatóság több mint egy hónapja vizsgál bennünket. Az Áe-tv. 30 napos határideje a revizorokra nem vonatkozik? Mit tehetünk, ha ezt a határidőt túllépik?
Részlet az állásfoglalásából: […] Egészen 2003. január 1-jéig az adóhatóság ellenőrzésére semmiféle határidőt nem állapított meg az Art. Az Áe-tv. ügyintézésre meghatározott általános, 30 napos határideje nem vonatkozott az ellenőrzésre. Csupán az Art. egyes rendelkezéseiből következett az, hogy az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. január 28.
1
…
5
6