Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ingyenes üdültetés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ingyenes étkeztetés és üdültetés áfája

Kérdés: Költségvetési szerv jogszabály alapján ingyenesen is étkeztet. Az étkeztetéshez kapcsolódó áfa teljes összegben, vagy csak az arányosítás szabályai szerint vonható le? Kell-e áfát fizetni? Ugyanez a költségvetési szerv saját döntése alapján saját üdülőjében dolgozóit ingyenesen, nyugdíjasait a külső igénybevevők térítési díjának 50%-áért üdülteti. Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség, és mi az alapja? Van-e lehetőség, és milyen arányban adólevonásra?
Részlet a válaszból: […]tevékenységében az csak mellékkörülményként merül fel, ezen ingyenes tevékenység nem esik az Áfa-tv. 33. § (4) bekezdésének hatálya alá, tehát nem esik azonos megítélés alá a tárgyi mentes tevékenységgel. Következésképpen a törvény vagy kormányrendelet alapján ingyenesen nyújtott tevékenységgel összefüggésben felmerült adó teljes összegben levonható (arányosításra e tekintetben nincsen szükség), és további áfafizetéssel sem kell számolni az ingyenes tevékenység tekintetében. A Szoc-tv. 114. § (3) bekezdése előírja, hogy ingyenes ellátásban kell részesíteni azt a jogosultat, aki jövedelemmel nem rendelkezik. Mivel az ingyenes étkeztetés e körben törvény rendelkezésén alapul, ha ezen ingyenes étkeztetés csak mellékkörülményként merül fel, az étkeztetéshez kapcsolódó beszerzések áfatartalma teljes összegben levonható, míg áfafizetéssel nem kell az ingyenes étkezők tekintetében számolni az Áfa-tv. 9. § (3) bekezdés szerint. Amennyiben a szolgáltatás ellenértékét harmadik személy (például önkormányzat) fizeti meg (konkrétan egyedi igénybejelentés alapján, egyediesített szolgáltatásokhoz és nemcsak általánosságban intézményfinanszírozásként utalva a pénzt), úgy az az Áfa-tv. 22. § (2) bekezdése szerint ellenértéket képez a szolgáltatásnyújtónál, amelyhez áfakötelezettség társul, és megteremti a hozzá kapcsolódó áfalevonási jogot is. Fel kell azonban hívni a figyelmet, hogy az adólevonási tilalom alól akkor mentesül a költségvetési szerv, ha az adott terméket részben használja törvény vagy kormányrendelet alapján nyújtott ingyenes szolgáltatáshoz. E "részben" fordulat kizárja, hogy az a költségvetési szerv, amelyik tevékenységét jogszabály alapján kizárólag ingyenesen látja el, például hajléktalankonyhát üzemeltet, e tevékenysége körében az adólevonással éljen. Ugyanis a jogszabályon alapuló ingyenességhez kapcsolódó adólevonás csak akkor áll fenn, ha az adóalany tevékenysége túlnyomó részében bevétel elérésére irányul, és csupán elenyésző összegű az olyan ingyenes tevékenysége, amelyhez adóáthárítás nem[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 9