Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott per tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Felügyeleti intézkedés és a közigazgatási per viszonya

Kérdés: Az adóhatóság ellenőrzést végzett a társaságunknál. Álláspontjuk szerint az egyik adónemben helytelenül jártunk el, ezért utólagos adófizetésre köteleztek bennünket. A határozatot megfellebbeztük, majd a másodfok helybenhagyó határozata ellen közigazgatási pert indítottunk. Adótanácsadónk véleménye szerint célszerűbb lett volna felügyeleti intézkedést kérni. A perből nem akarunk visszavonulni, van-e lehetőség mindkét fórum igénybevételére párhuzamosan, vagy a két lehetőség kizárja egymást?
Részlet a válaszból: […]szabályok már csak egy esetben engedik a kérelem benyújtását.A felügyeleti és a közigazgatási bírósági út párhuzamosan fut egymás mellett. Mivel a jogszabály elég megengedő volt, a korábbi években szinte minden lehetőséggel lehetett találkozni. Hol a bíróság, hol a felettes szerv döntött úgy, hogy eljárását felfüggeszti a másik szerv döntéséig. Ezen változtatott, egyértelműsített az Air. 128. §-ának (8) bekezdése. A hatályos szabály alapján: "A felettes adóhatóság a felügyeleti intézkedés iránti kérelmet visszautasíthatja, ha a döntés ellen közigazgatási per van folyamatban."A benyújtott kérelmet az elbíráló hatóság megvizsgálja, lehetősége van érdemi döntés meghozatalára, de arra is, hogy - észlelve a bírói út igénybevételét - a visszautasításról döntsön. A visszautasításnak természetesen a bírói útra semmiféle hatása nem lesz!A kérelem benyújtásakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy eljárási illetéket is le kell róni, amelynek összege szintén megváltozott, megegyezik a fellebbezési eljárás illetékével. Ugyanakkor az adóhatóság gyakorlata szerint, ha azért utasítja vissza az intézkedést, mert bírósági felülvizsgálat[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. augusztus 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5535
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,