Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

5 találat a megadott szociális hozzájárulási adó tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Emelt összegű SZÉP-kártya-juttatás

Kérdés: 2020. április 21-én a Magyar Közlönyben megjelent 140/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet, amely a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazását írja elő: a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves maximális cafeteriakeretét 400 ezer forintban határozzák meg. Nálunk a 200 ezer forint kifizetésre került. Az ezen jogszabály alapján kifizetésre kerülő 200 ezer forint cafeteria nettó vagy bruttó módon értelmezhető? A jogszabály úgy írja, hogy nettó 200 ezer forint. A félreértést az okozza, hogy a következő sorban már azt írják, hogy nem kell levonni a szochót.
Részlet a válaszból: […]költségvetési szerv -aa) évi 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll;ab) a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn;ac) évi 400 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.(3) A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (a továbbiakban: Szocho-tv.) 1. §-a (4) bekezdésének a) pontjától eltérően nem terheli adókötelezettség a Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget.(4) A (3) bekezdés szerinti adómentesség e kormányrendelet hatálybalépésétől a 2020. június 30-ig adott juttatások tekintetében alkalmazható.4. § Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 58. §-ának (4) bekezdésétől eltérően a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafeteriajuttatásának kerete, illetve cafeteriajuttatást nem nyújtó költségvetési szervek esetében az egy foglalkoztatottnak éves szinten - az Szja-tv. 71. §-ának (1) bekezdésében meghatározott juttatások - adott juttatások együttes nettó összege[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. június 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5208

2. találat: 17,5%-os szociálishozzájárulásiadó- mérték alkalmazása a megbízási díjak tekintetében

Kérdés: Megbízási díj kifizetése esetében hogyan kell alkalmazni az új szociálishozzájárulásiadó-mértéket?
Részlet a válaszból: […]július 1-je után kifizetett összegre vonatkozik a csökkentett mérték. Ugyanis a Szocho. tv. 2. §-ának (4) bekezdése arról rendelkezik, hogy a megváltozott adómértéket arra a hónapra bevallott jövedelmekre kell először alkalmazni, amely hónapban a megváltozott adó mértéke hatályba lép. Tehát a 2019. július hónapra bevallott jövedelmek esetén irányadó a 17,5%-os mérték. Így a 2019. július 10-ig kifizetett, júniusi munkabérek tekintetében a munkáltatókat még a 19,5%-os szociális-hozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség terheli, mivel ezt még június hónapra vallja be a munkáltató. Az augusztus hónapban számfejtett, július havi bérekre viszont már az új szabály vonatkozik.Speciális a helyzet a megbízási díjak esetében. Itt a kifizetés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. július 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4998

3. találat: Munkahelyvédelmi akcióterv

Kérdés: A Munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő befizetéseket melyik főkönyvi számon kell elszámolnunk abban az esetben, ha központi költségvetési szerv vagyunk? A 05/5022 főkönyvi szám a helyi önkormányzatok törvényi befizetéseit tartalmazza, viszont a 39/2014. (II. 24.) Korm. rendelet a központi költségvetési szerveknek is befizetési kötelezettséget ír elő.
Részlet a válaszból: […]adókedvezményeket.A központi költségvetést megillető pénzeszközöknek a nyilvántartása viszont komoly adminisztrációs feladatokat jelentett az érintetteknek. Az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a költségvetési szervek 2015. január 1-jétől már nem érvényesíthetnek adókedvezményt:- a szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott,- a tartósan álláskereső személy,- a huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti, valamint- a gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő, illetve részesültmunkavállalójuk után.A költségvetési szerveknek a Munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő szociális hozzájárulási adó megtakarításából keletkező befizetési kötelezettségét 2014. január 1. és december 31. között a K502. Elvonások és befizetések rovaton kellett elszámolniuk. A költségvetési számvitelben a 05502. Elvonások és befizetések rovatot kellett alkalmazni az alábbiak szerint:05/502.1. Elvonások és befizetések előirányzata05/502.2. Kötelezettségvállalás, más fizetési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. augusztus 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4010
Kapcsolódó tárgyszavak:

4. találat: Szocho-megtakarítással kapcsolatos befizetési kötelezettség elszámolása

Kérdés: A munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő szociálishozzájárulásiadó-megtakarítás befizetéseket 2014-ben milyen rovaton kell elszámolni?
Részlet a válaszból: […]kezdődően a K502. Elvonások és befizetések rovaton kell elszámolni.A költségvetési számvitelben a 05502. Elvonások és befizetések számla részletező számláit kell alkalmazni a következők szerint:055021. Elvonások és befizetések előirányzata055022. Kötelezettségvállalás, más fizetési kötelezettség elvonásokra és befizetésekre055023. Elvonások
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. szeptember 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3776
Kapcsolódó tárgyszavak:

5. találat: Munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő befizetési kötelezettség elszámolása

Kérdés: A 2013. évi Költségvetési tv. 10. §-ának (7) bekezdése előírja a központi költségvetési szerveknek, hogy a szociális hozzájárulási adó változásából eredő kiadási megtakarítást be kell fizetni a központi költségvetés javára. Kérdésem, hogy a befizetés teljesítését az 57127. Munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő befizetési teljesítése főkönyvi számlán, vagy az 57129. Egyéb befizetési kötelezettség teljesítése számlán kell kimutatni?
Részlet a válaszból: […]szociális hozzájárulási adó változásából (25 év alatti, valamint az 55 év feletti, továbbá a képzettséget nem igénylő [egyszerű] munkakörben foglalkoztatott munkavállalók, a GYES-ről visszatérő és tartós munkanélküliség után elhelyezkedő munkavállalók esetében) adódó kiadási
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. szeptember 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3523
Kapcsolódó tárgyszavak: