Önkormányzati étkeztetés


Az önkormányzat önállóan működő intézménye az általános művelődési központ, amely saját konyhát üzemeltet. A saját konyhájában gyermekétkeztetés, szociális étkeztetés, saját dolgozó és külsős vendég ebédétkeztetése történik. A gyerme-kek egy része 100, illetve 50%-os térítési díjat fizet, egy részük ingyenesen étkezik. Az önkormányzat az ÁMK-nak a kedvezményesen étkezők támogatását intézményfinanszírozásként utalja át.
1. Az intézményfinanszírozásként átutalt étkezési támogatás az ÁMK-nál áfaköteles bevétel-e, illetve az ÁMK a saját konyha üzemeltetésének teljes költségei után levonhatja-e az áfát?
2. Az önkormányzat helyesen jár-e el a szociális étkeztetés tekintetében, amennyiben vásárolt élelmezésként megvásárolja a szociális étkezők ételadagját az ÁMK-tól, áfásan? Beszedi a szociális étkezőktől a térítési díjat áfásan. A kedvezményben részesülő szociális étkezők támogatása segélykeretből pénzforgalom nélküli kiadás, illetve bevételként lekönyveli áfásan étkezési bevételnek. Ennek alapján készíti el az önkormányzat az áfabevallását?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2012. október 9-én (170. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3285

[…] áfaköteles bevétele az intézménynek. Az Áfa-tv. 120. §-a alapján az adóalany olyan mértékben jogosult a beszerzéseit terhelő előzetes áfa levonására, amilyen mértékben a beszerzés adóköteles tevékenysége érdekében merült fel. Az étel elő­állításához beszerzett termékeket adagszám-arányosan tudják levonásba helyezni. Az arányszám megállapításának alapja az étkezési nyilvántartás, amelyből megállapítható, hogy adott időszakban hány étkező volt összesen, és abból hányan étkeztek ingyenesen. A rezsiköltségek arányosítása történhet valamilyen természetes mértékegység, vagy az Áfa-tv. 5. sz. melléklete szerinti bevételarányos képlettel.Az önkormányzat helyesen jár el a szociális étkeztetés tekintetében, amennyiben vásárolt élelmezésként megvásárolja a szociális étkezők ételadagját az ÁMK-tól, áfásan, mivel 2012. január 1-jétől az önállóan működő intézménynek önálló adóalanynak kell lenni. Az is helyes, hogy az önkormányzat a saját adószáma alatt beszedi a szociális étkezőktől a térítési díjat áfásan. A kedvezményben részesülő szociális étkezők támogatását azonban nem kell áfás bevételként […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.