Akvizícióval és előkészítő tevékenységekkel kapcsolatos adólevonási jog


Adott egy társaság, amely egy nemzetközi cégcsoport magyarországi tagja, Magyarországon több termelőlétesítménnyel is rendelkezik, emellett számos hazai és külföldi vállalat tulajdonosa. A leányvállalatok megszerzésére alapvetően piacszerzési céllal került sor. A társaság az alapvetően független vevőknek történő termékértékesítés mellett a leányvállalatok felé történő termékértékesítést is folytat. Emellett a leányvállalatok részére különböző támogató funkciójú szolgáltatások nyújtására is sor kerül, így pénzügyi-ügyviteli, könyvvezetési, beszámolókészítési, munkaügyi, tűzvédelmi, munkavédelmi, marketing-, szervezeti és értékesítési, valamint általános üzleti tanácsadási szolgáltatásokat is nyújt a társaság. A felsorolt szolgáltatásokért a társaság a leányvállalataival megkötött szerződések szerint meghatározott időközönként ellenértékre jogosult. A társaság a közelmúltban egy újabb magyar és külföldi társaság akvizícióját határozta el, melynek kapcsán jogi és szakértői szolgáltatások igénybevétele vált szükségessé egy külföldi versenyhivatali eljárás érdekében. Az így felmerült ügyvédi és szakértői költségekről szóló számlák eredetileg a társaság külföldi anyavállalata részére lettek kiállítva, tekintettel arra, hogy az európai uniós versenyjogi előírások szerint az anyavállalat tagállamában kellett a versenyhivatali eljárást lefolytatni. A költségeket az anyavállalat továbbszámlázta a társaság felé.
A társaság által tervezett külföldi cégvásárlás azonban végül meghiúsult, mivel a külföldi versenyhatóság elutasította a kérelmét, tehát a társaságon kívül álló körülmények miatt nem került sor az érintett külföldi társaság megszerzésére. A magyarországi cég megvásárlása engedélyezésre került, mely cég már korábban is a társaság egyik legnagyobb kereskedelmi partnere volt, ez az akvizíciót követően sem változott.
A leányvállalat részére a társaság magyar áfaköteles ügyleteket nyújt, emellett menedzsmentszolgáltatások nyújtását is tervezi.
A fenti tényállással kapcsolatban felmerült kérdéseink:
1. A társaság által a leányvállalatai részére nyújtott szolgáltatások, illetve termékértékesítések gazdasági tevékenységnek minősülnek-e, így a tervezett vállalatfelvásárláshoz kötődő költségeket a gazdasági tevékenységhez kapcsolódónak kell-e tekinteni, és az ezen költségek után felszámított általános forgalmi adó teljes mértékben levonásba helyezhető-e?
2. A társaság ügyvédi és szakértői költségekkel kapcsolatos adólevonási jogát befolyásolja-e, hogy a tervezett külföldi akvizíció végül nem valósult meg, hiszen az adóalanyiság már az előkészítő tevékenységek során is fennáll, függetlenül attól, hogy a tényleges gazdasági tevékenység megkezdésére sor kerül-e vagy sem?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2018. november 27-én (268. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 4847

[…] -?ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja.A kérdésben leírtak – mely szerint a társaság adóköteles termékértékesítéseket teljesít a megvásárolt magyarországi cégnek, valamint a jövőben menedzsmentszolgáltatások nyújtását is tervezi – azonban érdemben nem mutatnak túl azon esetkörön, amikor egy társaság csupán más társaság(ok)ban szerez részesedést, illetve részesedést tulajdonában tart. Álláspontunk szerint az Európai Unió Bírósága (EUB) által a C-108/14. és C-109/14. sz. egyesített ügyekben kifejtett álláspontja – mely szerint a társasági részesedések egyszerű vásárlása és birtoklása nem tekinthető adóalanyiságot keletkeztető gazdasági tevékenységnek (19. pont) – a kérdezett esetben is irányadó. Az a többlet tényállási elem, hogy a társaság adóköteles ügyleteket teljesít a megvásárolt magyar cégnek, álláspontunk szerint nem mutat túl az említett esetkörön.Tekintve, hogy a levelében írtak szerint a cég eddig is a társaság egyik legnagyobb kereskedelmi partnere volt, továbbá a tényállási elemek között nem tesznek említést a részesedésszerzéssel érintett társaságok irányításában az azon jogokon túlmenően való közvetlen vagy közvetett részvételről, amelyek a részesedéssel rendelkezőt részvényesi vagy tagi minőségében megilletik, azaz az adóalanyiságot keletkeztető gazdasági tevékenység hiánya okán – álláspontunk szerint – a magyarországi cég felvásárlásával kapcsolatban felmerült költségekben áthárított általános forgalmi adó nem helyezhető levonásba.Amennyiben a fent kifejtettek a felvásárolni kívánt külföldi társasággal kapcsolatban is fennállnak, a társaság külföldi anyavállalata által a társaságra áthárított költségeket terhelő áfa sem helyezhető levonásba.Általánosságban megerősíthető […]
 
Kapcsolódó címkék:      
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.