Közétkeztetés áfája
Kérdés
Önkormányzatunk a diákok szünidei étkeztetésére szerződést kötött egy vállalkozóval. A vállalkozó az iskola melegítőkonyhájára szállítja az ételt, a gyerekek az iskola ebédlőjében fogyasztják el. A szerződésben a következő szerepel: "Önkormányzat által biztosított helyen helyben fogyasztják, de a külterületen lakóknál az elszállítás lehetősége biztosított."
A vállalkozó 5%-os áfamértékkel számláz. Egy NAV-os anyagban azt olvastam, hogy ahhoz, hogy az adott ügylet 5%-os adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállnia:
– az Áfa-tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
– ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,
– a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.
Jogszerű a vállalkozó által az 5%-os áfakulcs alkalmazása, vagy 27%-osnak kellene lennie?
Megjelent a Költségvetési Levelekben 2021. február 9-én (303. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 5381
[…] készített és fogyasztott ételre vonatkozik. Tehát a vállalkozó vendéglátóhelyén, ahol az ételt főzik, ott valósulhatna meg a helyben fogyasztás. Ha a vendég pl. leül ebédelni, de nem tudja megenni az ételt, és annak egy részét becsomagoltatja, elviszi, akkor az eredeti szándék a helyben fogyasztás volt, az ilyen étel 5%-os; de ha eleve elszállításra, melegítőkonyha részére kiszállításra kerül az étel, akkor az 5% áfakulcs nem alkalmazható.Annak a szerződési feltételnek, hogy a "külterületen lakóknál az elszállítás lehetősége biztosított", nincs jelentősége a vállalkozó számlázása szempontjából, mivel […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*