Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Év végi SZÉP-kártya-juttatás

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. november 23. (Költségvetési Levelek 316. szám, 5610. kérdés)

Olvasói kérdés A munkáltató az év végére tervezett jutalmazást ez év decemberében, SZÉP-kártya-utalás formájában tervezi. A jutalom összegét a felettes vezető állapítja meg, munkavállalónként eltérő mértékben. Kifogásolható-e ez bármilyen tekintetben, illetve a szociálishozzájárulásiadó- és szakképzésihozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség ez esetben sem áll fenn?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]juttatás nyújtása.A béren kívüli juttatás adózása kedvezőbb, mint az összevonandó jövedelemként adóztatandó jutalomé. Ha a munkavállaló részére azért utalnak magasabb összeget, vagy munkavállalónként eltérő összeget a SZÉP-kártyára, mert az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítménnyel végezte a munkáját, akkor számolni kell azzal, hogy az átutalt összeget az adóhatóság esetleges ellenőrzése során összevonás alá eső, munkaviszonyból származó jövedelemmé minősíti.A béren kívüli juttatás adható cafeteriakeretben vagy azon kívül, de egységes elvek szerint kell megállapítani. A juttatás megállapítható eltérő mértékben, pl. a részmunkaidősöknek adható kevesebb, vagy megállapítható a munkabér százalékában, vagy munkavállalói csoportonként, de nem lehet diszkriminatív, nem függhet a munkavégzés minőségétől vagy mennyiségétől.[…]

Figyelmébe ajánljuk

A közalkalmazotti kifizetéseknél mi tartozik a személyi alapbérbe? Mi a 13. havi bér és a jutalom alapja (garantált illetmény, hasznosítás százaléka, munkáltatói döntés)?

Tovább a teljes cikkhez

Az Szja-tv. 1. sz. melléklete az adómentes bevételekről szól. Az egyes tevékenységekhez kapcsolódó 4.10 alpontban a következő előírás olvasható: Adómentes "az egészségügyi és szociális intézményben a betegek, a gondozottak részére kifizetett munkaterápiás jutalom"....

Tovább a teljes cikkhez

Köztisztviselő vagyok, 39 év közszolgálati jogviszonyom van. Megillet-e az öthavi jubileumi jutalom előrehozott öregségi nyugdíjba vonulásom alkalmából? A jogviszonyom közös megegyezéssel szűnik meg, nyugdíjazás miatt.

Tovább a teljes cikkhez

Tankerületünk jutalomkönyvet ad tanév végén a jól tanuló diákoknak. A számla könyvelésénél a K3 vagy K4 rovatot kell használnunk?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére