Bérbeadással kapcsolatos költségek továbbszámlázása


Helyi önkormányzatunk közüzemi díjat, telefondíjat, internetdíjat számláz tovább, az önkormányzat alanya az áfának. A közüzemi díjak továbbszámlázása az alábbi esetekben fordulnak elő:
– A továbbszámlázás bérbeadással van összefüggésben, az adott ingatlan bérleti szerződése alapján meghatározott havi bérleti díj, melyet minden hónapban kiszámlázunk, és a szerződés alapján a közüzemi költségek is havonta kerülnek továbbszámlázásra. Közvetített szolgáltatásként kell-e kezelni a továbbszámlázott közüzemi díjat, illetve a közüzemi számlán szereplő adómentes tételek változatlanul adómentesen kerülnek-e továbbszámlázásra? Az önkormányzatnál a bérbeadás áfás.
– Ha a továbbszámlázás nem bérbeadással van összefüggésben, hanem ingyenes vagyonátadással (pl. járási hivatal részére) vagy vagyonkezelésbe adással (pl. tankerület részére az iskolaépület), akkor a közüzemek továbbszámlázásának mi a szabálya?
– Van olyan eset, amikor az önkormányzat és intézménye számláz tovább közüzemi díjat. A vagyonrendelet alapján az intézmény ingyenesen használja az önkormányzat tulajdonát képező ingatlant az alapító okiratában meghatározott feladatok ellátására.
– Takarékossági intézkedésként az önkormányzat kötött szerződést a telefonszolgáltatóval, mind az önkormányzat, mind pedig az intézményei tekintetében. A telefondíjak havonta kerülnek továbbszámlázásra az intézmények részére. Ebben az esetben mi a továbbszámlázás szabálya, és ezek közvetített szolgáltatásként kezelendők-e?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2024. október 15-én (362. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6405

[…] rendszerében bérbeadási szolgáltatás ellenértékének tekintendő.Figyelemmel arra, hogy a kérdésben vázolt tényállások keretében a használatra jogosult fél (bérlő, tankerület, önkormányzati intézmények) a közüzemi szolgáltatások díját az ingatlan időleges használatával összefüggésben fizeti meg a használatot biztosító fél (önkormányzat) részére, az említett közüzemi díjak a bérbeadási szolgáltatás ellenértékét képezik, így a tárgyalt esetben önálló (a bérbeadási szolgáltatástól elkülönült), közüzemi szolgáltatás közvetítésére irányuló ügylet megvalósulásáról nem beszélhetünk.Fentiek egyúttal azt is jelentik, hogy – amennyiben az önkormányzat az általa folytatott bérbeadási tevékenységet illetően az Áfa-tv. 88. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján nem választott adókötelessé tételt – a bérbeadási szolgáltatás ellenértékét képező közüzemi díjakat az Áfa-tv. 86. §-a (1) bekezdésének l) pontja értelmében adómentesen szükséges kiszámlázni.A második kérdését tekintve a telefondíjak önállóan kerülnek továbbszámlázásra, azok közvetített […]
 
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.