Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott diákhitel tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Diákhitel törlesztésére adott munkáltatói támogatás

Kérdés: Milyen jogi és formai lehetőségei vannak a munkáltatónak, ha munkavállalója tanulmányi költségeit diákhitel felvételével fedezte, és hallgatói jogviszonyának megszűnése után a diákhitel törlesztésére szeretne "utólagos" munkáltatói támogatást adni járulék- és tb-mentesen?
Részlet a válaszból: […]alól. A diákhitel törlesztésének időszakában ezek a feltételek általában nem állnak fenn. Az említett személy vélhetően nem volt még a munkavállalójuk akkor, amikor a tanulmányait végezte, így a képzésének a költségeit sem téríthetik meg adómentesen. (A diákhitel összege egyébként sem feltétlenül azonos
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. november 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1214
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Diákhitel törlesztése

Kérdés: Egyetemünk hallgatóinak körében problémát okoz, hogy az Art. 2003. január 1-jétől hatályos rendelkezése nem tartalmaz szabályozást a diákhitel törlesztésére. Annak érdekében, hogy megfelelően tájékoztatni tudjuk a hozzánk forduló hallgatókat, kérjük, ismertessék, hogyan kell a jövőben törleszteniük?
Részlet a válaszból: […]elszámolt jövedelmek, kivéve a vagyonátruházásból származó jövedelmet és a vállalkozói adóalapot. A törlesztési kötelezettség beállta évében és az azt követő évben a törlesztésre kötelezettnek nincs még fentiek szerinti adata, ezért a 119/2001. Korm. rendelet úgy rendelkezik, hogy ez esetben a minimálbér tizenkétszeres összege után kell a törlesztést megfizetni. A rendelet figyelembe veszi a minimálbér összegének esetleges változását is, ezért a törlesztési év első napján érvényes minimálbér összege jelenti a kiindulási alapot a törlesztési kötelezettség meghatározásánál. Amennyiben a hitelfelvevő által fizetendő törlesztőrészletek éves alapja nem éri el a minimálbér tizenkétszeres összegét, akkor a törlesztőrészlet meghatározásánál a tárgyévet megelőző év október 31-én érvényes minimálbér tizenkétszeres összege jelenti a kiindulási alapot. A hatályos rendelkezések szerint az előzőekben meghatározott éves összeg 6 százalékának 1/12 részét kell havonta megfizetni a DK megfelelő számlájára, mégpedig minden hónap 5. napjáig. A befizetést banki átutalással köteles a hitelfelvevő teljesíteni. Tekintettel arra, hogy az állami adóhatóság a hiteltörlesztési kötelezettséggel rendelkező hitelfelvevők jövedelméről évente adatot szolgáltat a DK részére, így az ennek alapján meghatározza a következő naptári évre a havi törlesztőrészlet összegét. Ezt az összeget minden év december 15-ig közli a DK a hitelfelvevővel. A módosított R. továbbra is lehetőséget biztosít a hitelfelvevő számára a törlesztési kötelezettség szüneteltetésének kezdeményezésére. Ilyen kérelem benyújtására abban az esetben van lehetőség az R. szerint, ha a hitelfelvevő terhességi-gyermekágyi segélyre, GYED-re, GYES-re, rokkantsági nyugdíjra, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosult, kötelező sorkatonai szolgálatot teljesít. A törlesztési kötelezettség szünetelésének alapjául szolgáló körülmények megszűnését, illetőleg az azokban bekövetkező változást a hitelfelvevő 15 napon belül köteles[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. február 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 206
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,