Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott ingatlanértékesítés részletre tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Részletre eladott ingatlan áfája

Kérdés: A költségvetési szerv részletre adja el egyik ingatlanát úgy, hogy foglalót kér. Mikor keletkezik áfakötelezettség? Hogyan kell számlázni, hány bizonylatot kell kiállítani, és mi a számlán a teljesítés időpontja?
Részlet a válaszból: […]időpontja a birtokbaadás napja, amennyiben ez az időpont a szerződés szerinti tulajdonosként való rendelkezést megelőzi vagy azzal egybeesik. Ezen időponttól kezdődik a halasztás, vagyis az első részletre vonatkozó áfát - ha az 60 napon belül befolyik - a beérkezéskor kell fizetni, azonban a 61. napon a számla teljes ellenértékére vonatkozó adótartalmat a bevallásban fizetendő adóként fel kell tüntetni. A számlán a fizetési határidő rovatban kell feltüntetni az összes részlet esedékességét, melyeknek tényleges folyósításakor már nem állítható ki az Áfa-tv.-nek megfelelő adót tartalmazó számla, hanem csak egyéb, a számviteli elszámolásra alkalmas bizonylat. E számla kiállításakor nem kell (nem is lehet) a foglalóról kiállított bizonylatot helyesbíteni, mivel az adókötelezettség a foglaló (előleg) erejéig már akkor keletkezett, és ez utóbbi időpontban csak a foglalóval csökkentett összeg adóalap. Az előleg és a foglaló olyan teljesítés előtt adott pénzösszeg, ami után - az Áfa-tv. 17. §-a szerint[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. október 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 7