Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott utazásszervezés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Hajókirándulás, utazásszervezés

Kérdés: Önkormányzatunk a régió turizmusának fellendítésére létrehozott program keretében kapcsolatba került egy főtevékenységként vízi személyszállítást végző zrt.-vel (továbbiakban: XY Zrt.). Az XY Zrt. többek között egynapos hajókirándulásokat is szervez, melyek során saját szolgáltatásokat (hajózás, idegenvezetés), valamint más adóalanyoktól igénybe vett szolgáltatásokat (ebéd, borkóstoló, kisvonat) egyaránt nyújt ügyfelei részére. Az önkormányzat és az XY Zrt. együttműködése, illetve az XY Zrt. tevékenységének támogatása kapcsán kérdésként merült fel, hogy az említett egynapos hajó­kirándulás utazásszervezési szolgáltatásnak minő­sül-e az általános forgalmi adózás szempontjából, vagy azokra az utazásszervezési szolgáltatásokra vonatkozó különös szabályok nem alkalmazhatók, és így az általános szabályok szerint kell megítélni azokat?
Részlet a válaszból: […]rendelkezésünkre álló információk alapján az adott esetben az XY Zrt. egynapos hajókirándulásokat szervez, amelyek alapvetően a saját maga által teljesített személyszállításból és idegenvezetésből, valamint az ezt kiegészítő más adóalanyoktól igénybe vett szolgáltatásokból áll (ebéd, borkóstoló, kisvonat).A közölt tényállás alapján az állapítható meg, hogy az XY Zrt. nem csupán személyszállítási szolgáltatást nyújt. Az XY Zrt. által nyújtott szolgáltatás egy olyan komplex szolgáltatás, amely részben az általa nyújtott személyszállítási szolgáltatásokból, részben pedig az ezt kiegészítő más adóalanyoktól igénybe vett szolgáltatásokból áll össze.Az utazásszervezési szolgáltatás tartalmát tekintve az utazásszervező által az utas részére (egészében vagy meghatározó részben turisztikai céllal) végzett, közvetítésre és szervezésre irányuló tevékenység, amelynek keretében az utazásszervező egyrészt a saját nevében, de az utas javára más adóalanytól, illetve adóalanyoktól szolgáltatásnyújtást, termékértékesítést rendel meg, másrészt pedig ezen szolgáltatásnyújtások és termékértékesítések teljesítését az utas igényeinek megfelelően megszervezi, illetve lebonyolítja.Utazásszervezési szolgáltatásról tehát abban az esetben beszélhetünk, ha a nyújtott szolgáltatás jellegadó-tartalma az utazásszervező által nyújtott közvetítési és szervezési tevékenység.Az XY Zrt. által[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 18.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3262
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,