Főzőversenyen készült ételek értékesítése
Kérdés
Az önkormányzat kulturális intézménye gasztronómiai fesztivált rendez. A fesztiválon magánszemélyek, egyesületek, civil szervezetek főzőversenyen vetélkednek. Az elkészített ételt árusítani szeretnék a rendezvényre kilátogató vendégeknek. Milyen feltételekkel árusíthatnak? Értékesíthetik-e az elkészített ételt?
Megjelent a Költségvetési Levelekben 2025. szeptember 23-án (377. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6756
[…] jegyzőnek be kell jelenteni.Az ételértékesítés akkor tekintendő 5%-os áfamérték alá tartozónak, ha a szolgáltatásnyújtás elemek dominálnak, ha helyben fogyasztásra van lehetőség, és ezzel a vendég él is, vagyis az azonnali fogyasztást lehetővé tevő kiegészítő szolgáltatásokat veszi igénybe, leül asztalhoz, kap tányért, evőeszközt, kiszolgálják.Ha azonban helyben fogyasztásra nincs lehetőség, vagy az ételt, italt a vendég elvitelre kéri, akkor a termékértékesítés dominál az ügyletben.Az alkalmi rendezvényeken az elkészített ételek, valamint italok értékesítése mozgóárusításra, közvetlen fogyasztásra, elvitelre azonban nem a piaci kiskereskedelem alá sorolható, hanem az ételek értékesítése a TEÁOR ’08 56.1. Éttermi, mozgó vendéglátás szakágazatba, az italok értékesítése pedig a TEÁOR ’08 56.3. Italszolgáltatás szakágazatba tartozik, és alkalmi rendezvényeken sem lehet mentesülni a gépi nyugtaadás alól.A magánszemélyek, egyesületek és civil szervezetek valószínűleg nem rendelkeznek étel, ital értékesítésére szóló engedéllyel, és a tevékenységi körükben sem szerepel ilyen jellegű tevékenység.A számla-, nyugtaadás alól nem ismerünk kivételszabályt. A számlaadási, pénztárgéppel történő nyugtaadás, valamint a szükséges hatósági engedélyek feltételeit valószínűleg a magánszemélyek és civil szervezetek nem tudják teljesíteni.Amennyiben az ételeknek kiírt ára van, akkor az étel […]
Jelentkezzen be!
Elküldjük a választ e-mailen*