Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott kártérítés áfája tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kártérítés áfája

Kérdés: Önkormányzatunk egy ingatlanát az elmúlt hónapban lopásból származó komoly kár érte. Az ingatlan védelmét biztosító cég - a szerződésben meghatározottak szerint - kártérítés megfizetésére kötelezett. Kell-e nekünk a kártérítés miatt áfás számlát kibocsátani?
Részlet a válaszból: […]alapján ellenértéknek minősül a tartozás kiegyenlítésére fordított vagyoni érték, ideértve a meglévő követelés mérséklésére elismert vagyoni értéket, de ide nem értve a kártérítést. Tekintettel tehát arra, hogy a kártérítés nem képez áfaadóalapot, amennyiben a kérdésben felvázolt esetben ténylegesen kártérítés fizetésére kerül sor a vagyonvédelmi tevékenységet végző részéről, akkor a megrendelőnek[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1731

2. találat: Tárgyi eszközök leltárhiányának áfakötelezettsége

Kérdés: Költségvetési szervnél leltárhiányt állapítanak meg a tárgyi eszközöknél, amelyek személyi használatban voltak, illetve a könyvtári tag nem vitte vissza a kikölcsönzött könyvet. Ezek értékét megtérítették. Kell-e áfát fizetni és számlát kiállítani?
Részlet a válaszból: […]keletkezett. Az Áfa-tv. 6. § (1) bekezdése szerint termékértékesítés az is, ha a birtokba vehető dolgot ellenérték fejében átengedik, ami az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja. A törvény megfogalmazásában a "kivonás", illetve az "átengedés" olyan eseményt feltételez, amely az adóalany akaratának kinyilvánításával következik be. A leltárhiány keletkezése azonban - feltételezve - az adóalany részéről nem tudatos. Ezen nem változtat az a tény sem, ha annak értékét a dolgozóval vagy a szolgáltatást igénybe vevővel megtéríttetik (pl. a könyvtári taggal a vissza nem vitt könyvet). Ilyenkor a károkozás jogellenes, a megtérített összeg kártérítés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. november 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 34