Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott lakáshasználati jog tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Lakáshasználati jog alapításának áfája

Kérdés: Egy kft. nyugdíjasotthont létesít, amelyben az egyes lakások vonatkozásában az azt bérlőknek - igény szerint - lakáshasználati jogot alapít. A nyugdíjasok szociális ellátását nem a kft. végzi. Kérdésünk, hogy a lakáshasználati jog alapítását a kft. adókötelesen számlázza-e?
Részlet a válaszból: […]ugyanis az általános forgalmi adó rendszerében bérbeadásnak, -vételnek minősül a bérleti szerződésen alapuló jogviszony mellett minden olyan egyéb jogviszony is, amelynek tartama alatt a jogosult az ellenérték egészét vagy túlnyomó részét a termék időleges használatáért téríti vagy téríteni köteles a kötelezettnek. Tekintettel arra, hogy a lakáshasználati jog az előzőekben idézett rendelkezésnek megfelel, hiszen a lakáshasználati jog alapján az arra jogosult az ingatlanon tulajdonjogot nem szerez, pusztán az ingatlan időleges használata illeti meg, elmondható, hogy a lakáshasználati jog alapítását az áfa rendszerében bérbeadásként kell kezelni. Ennek megfelelően, amennyiben a kft. az ingatlan-bérbeadásait az Áfa-tv. 88. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt lehetőséggel nem élve, adómentes körben hagyta, akkor az ingatlan-bérbeadást és az esetlegesen történő lakáshasználati[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. március 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2312