Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott pihenőidő tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munka Törvénykönyve munkaidő--szervezéssel kapcsolatos módosításai 2019-től

Kérdés: Az elfogadott Mt.-módosítások fényében hogyan változnak a rendkívüli munkavégzés elrendelésére, a pihenőidőre és munkaidőre vonatkozó szabályok?
Részlet a válaszból: […]ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják.Az elrendelhető rendkívüli munkavégzés maximumának a javaslat szerint két fajtája lehet:a) a munkáltató által egyoldalúan elrendelhető túl-óra, melynek mértéke nem változik (legfeljebb 250 óra, illetve kollektív szerződéssel 300 óra),b) a munkavállaló által önként vállalt túlmunka, évente legfeljebb további maximum 150, vagy kollektív szerződés rendelkezése szerint 100 óra.A kettő együttesen tehát legfeljebb 400 óra lehet. Mind a 250/300, mind a további 150/100 órás keretre igaz, hogy arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy részmunkaidőre jött létre. Mindkét fajta túlórát és a vonatkozó megállapodásokat a munkáltatónak nyilván kell tartania.Garanciális szabály, hogy az önként vállalt túlmunkára kötött megállapodás felmondása miatt a munkáltató nem élhet felmondással a munkavállalóval szemben.Új, törvényi szövegbe iktatott szabály, hogy a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja (ekkor 96 órán belül történő módosítás esetén sem keletkezik túlóra). Ez a gyakorlatban eddig sem volt másként, hiszen nem volt akadálya eddig sem annak, hogy akár kevés idővel megelőzően módosításra kerüljön a beosztás, ha azt a munkavállaló kezdeményezte, és a munkáltató azzal egyetértett. Jelenleg ez akkor nem fog túlórát generálni, ha írásban rögzítik a munkavállaló erre irányuló kérését.A javaslat alapján a munkaidőkeret tartama, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. január 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4874
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,