Ruházati juttatás jogszabály alapján

Kérdés: Önkormányzatunk a Ktv. alapján a dolgozóit természetbeni ruházati juttatásban (kosztüm, öltöny stb.) részesíti. Adómentes-e ez a juttatás, hiszen jogszabály alapján történik.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.24. pontja alapján a munkáltató által a munkavállaló magánszemélynek adott munkaruházati termék tekinthető adómentes természetbeni juttatásnak. E melléklet 9.2. pontja tartalmazza az adómentes körbe tartozó ruházati juttatásokat....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. november 12.

Egyetemisták szakmai gyakorlatának díjazása

Kérdés: Költségvetési intézmény 2002 nyarán két egyetemistát fogadott szakmai gyakorlaton. A szakmai gyakorlatra tekintettel díjazást fizetett a két hallgatónak. A kifizetett összeg az Szja-tv. 3. § 72. f) pontja alá tartozó juttatásnak tekinthető-e, azaz adóterhet nem viselő járandóságként lehet-e figyelembe venni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...juttatást (nem is tartalmazhat, hiszen ezt nem a felsőoktatási intézménytől, hanem a hallgatót szakmai gyakorlaton "fogadótól" kapja a magánszemély).Az Szja-tv. 3. § 72. e) alpontja, miszerint a szakképzéssel összefüggő juttatás adóterhet nem viselő járandóság,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. november 12.
Kapcsolódó címke:

Munkáltatói tartozásátvállalás

Kérdés: A költségvetési szerv átvállalja dolgozójától a hitelintézetnél fennálló lakásvásárlási kölcsön havi részletének törlesztését. Keletkezik-e ebből szja-köteles jövedelme a dolgozónak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 28. §-ának (1) bekezdése alapján a magánszemély egyéb összevonás alá eső jövedelme a kifizető által átvállalt kötelezettség. Tekintettel arra, hogy a munkáltató által átvállalt tartozásra a törvény adómentességet nem biztosít, a munkáltató...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. november 12.

Megbízásos jogviszonyban végzett óraadás

Kérdés: Az általános iskolában az idegen nyelvet megbízásos jogviszony keretében óraadó tanár tanítja. Az igazolás kiadásakor kifogásolta, hogy tevékenységét nem minősítették adókedvezményre jogosító szellemi tevékenységnek. Véleménye szerint már az adóelőlegnél figyelembe kellett volna venni a szellemi tevékenységet folytatókat megillető adókedvezményt. Kinek van igaza?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 39. §-ának (2) bekezdése meghatározza azt, hogy a szellemi tevékenységet folytató magánszemélyeket megillető adókedvezmény szempontjából kit kell ilyen tevékenységet végzőnek tekinteni. Szellemi tevékenységről akkor beszélhetünk, ha a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2002. november 12.
1
…
115
116