Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott részvételi díj áfája tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Önkormányzati szakmai nap részvételi díja

Kérdés: Önkormányzatunk általános művelődési központ (óvoda, étkeztetés, művelődés) intézményének vezetője szakmai napot szervez a környező települések dolgozóinak, vezetőinek. A?résztvevőktől részvételi díjat kíván szedni, melyért étkezést, illetve a szakmai napot biztosítja. Az intézménynek milyen bevétele lesz a részvételi díj?
Részlet a válaszból: […]ellenértékét szerepeltessék.A személyi jövedelemadóban akkor nem kell reprezentáció címén adót és közterhet fizetni, ha igazolható, hogy az étkezést megfizették a résztvevők. Ennek az igazolásnak a legkézenfekvőbb módja, ha a számlára ráírják, hogy mennyi étel-, italszolgáltatást tartalmaz.Áfajogilag az étel-ital beszerzés áfája és a vendéglátóipari szolgáltatás tételes levonási tilalom alá esik, kivéve ha továbbértékesítési célú a beszerzés, illetve közvetlenül beépül más szolgáltatás adóalapjába.A bevételt B402. Szolgáltatások ellenértéke rovaton kell elszámolni. Ezen a rovaton kell elszámolni az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. június 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 4502
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,

2. találat: Részletfizetés áfája

Kérdés: Intézetünk 2005. március hónapban vásárolt egy röntgenkészüléket. A vételár 40%-át + 25% áfát 2005. évben kifizettük, a fennmaradó 60%-ot 60 hónapon keresztül egyenlő részletben kell megfizetnünk. A megállapodás szerint a részletfizetés is 25%-os áfát tartalmaz. Helyesen járunk-e el, ha 5 éven keresztül 25 százalékos áfatartalommal tartjuk nyilván, illetve utaljuk kötelezettségünket?
Részlet a válaszból: […]termékértékesítés-teljesítés időpontjában keletkezik. Az Áfa-tv. 16. § (5) bekezdése szerint a teljesítés időpontja ebben az esetben az a nap, melytől kezdve a bérlő vagy a vevő tulajdonosként való rendelkezésre jogosultságot szerez, illetve - ha az korábban történik - a terméket birtokba veszi. A törvény a tulajdonjog átruházásának csak a legvégső időpontját szabályozza, ami az utoljára esedékes bérleti díj vagy részlet kiegyenlítése. Ebből következik, hogy ugyanazon áfaszabályozás vonatkozik azon részletvételre (vagy lízingre), amelyeknél a tulajdonjog csak az utolsó részlettel száll át, és arra is, amelyeknél már az első részlettel, illetve a szerződés megkötésével tulajdonos lesz a vevő. Az adókötelezettség a birtokba, illetve a tulajdonba adáskor egy összegben keletkezik (attól függ, hogy melyik időpont a korábbi). Legtöbbször az első részlettel birtokba adják a dolgot, így az áfakötelezettség is ekkor keletkezik. Általában az első részlet fedezetet nyújt az áfára, ellenkező esetben az eladó kénytelen megelőlegezni az adót. Számlázni az egész konstrukció alatt csak egyszer kell, feltüntetve ellenértékként az összes részletet, annak áfatartalmával együtt. A[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. február 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1300

3. találat: Szakkörök, klubtagsági díjak áfája

Kérdés: Tárgyi adómentesek, vagy 25%-os adófizetési kötelezettség terheli-e az önkormányzat által fenntartott művelődési házban szervezett szakkörök, körök, klubok tagjai által az intézménynek fizetett tagsági díjakat? Minek minősül a jelképes részvételi díj?
Részlet a válaszból: […]kulturális, szabadidős egyesületek, vagy például az irodalmi és könyvklubok, kertészeti, film-, fotó-, bélyegklubok stb. rendezvényei. A művelődési ház által az előbbiek szerint szervezett szakkörökben, klubokban való tagsági díj ellenértéke tárgyi adómentes szolgáltatásnak minősíthető. (Tájékoztatásul meg kell említeni azt is, hogy a tagdíj adómértéke mindig az érte végzett tevékenység adómértékétől függ. A tagdíjjal szemben ugyanis valamilyen szolgáltatás áll, tehát valamilyen szolgáltatás ellenértékeként funkcionál. Lehetséges ezért, hogy egyes esetekben a tagdíjat 25%-os adómérték terheli.) A jelképes részvételi díj adómértékének megítélése szintén attól függ, hogy milyen rendezvényen való[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. február 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 613