Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott rendkívüli szabadság tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Rendkívüli szabadság

Kérdés: Közalkalmazottaknak közeli hozzátartozó (szülő) elhalálozása esetén jár-e, illetve adható-e rendkívüli szabadság? Ha igen, akkor hány nap?
Részlet a válaszból: […]fogadó, a mostoha- és a nevelőszülőt, a testvért, valamint az élettársat. Így tehát a szülő elhalálozása esetén - a jogalkotó által is méltányolandónak minősített okból - 2 napig mentesül a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alól. Ez ugyanakkor olyan igazolt távollét, mely időtartam alatt bizonyos illetményre, ellátásra is jogosult. Az Mt. 151. § (1) bekezdése alapján, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. A (2) bekezdés előírása szerint pedig a munkavállaló részére távolléti díj jár a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra. A távolléti díj ugyanis, hasonlóan az átlagkeresethez, általában azt a célt szolgálja, hogy amennyiben a munkavállaló - rajta kívül álló okból - nem végez munkát - méltánylást érdemlő okból -, a távollét idejére díjazásban részesüljön. A rendkívüli szabadság fogalmát ugyanakkor sem az Mt., sem pedig a Kjt. nem definiálja, nem alkalmazza. Vajon a törvényben biztosított lehetőségen túl, további időtartamra hogyan és milyen jogcímen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. január 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1586
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,