Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott telefonszolgáltatás közvetítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Telefonszolgáltatás továbbszámlázása

Kérdés: A dolgozók a céges telefont üzleti és magáncélra egyaránt használják. Az üzleti és a magáncélt a gyakorlatban nehéz elkülöníteni, de becsléseink szerint a beszélgetések kb. 40%-a magánjellegű. Az Szja-tv. adta átalány lehetőséget választottuk, tehát a beérkező számla 20%-át magánhasználatnak tekintjük. Az Áfa-tv. azonban 30%-ról rendelkezik. Arra gondoltunk, hogy amennyiben a beérkező telefonszámla 30%-át a dolgozókra továbbhárítjuk, akkor egyben levonhatóvá válik a beérkező számla teljes áfatartalma. Helyesen gondoljuk?
Részlet a válaszból: […]bekezdése nem vélelmezi a magánhasználatot. A magánhasználat az áfában továbbra is tény kérdése. A PM tájékoztató azonban új értelmezést adott a két szabály közötti viszonyra. E szerint a két szabály nem zárja ki egymást, hanem fordítva, inkább kiegészíti. Először tehát alkalmazni kell az Áfa-tv. 33. § (1) bekezdés b) pontját, ezt követően az Áfa-tv. 33. § (4) bekezdését, azaz először figyelembe kell venni a magánhasználatot, ezt követően pedig a magánhasználattal megtisztított maradékösszegre kell alkalmazni a 30%-os levonási tiltást. A Pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint mindez azt is jelenti, hogy a tényleges magánhasználatot az áfa miatt mégis nyilván kell tartani, még akkor is, ha az Szja-tv. egy egyszerűsített lehetőséget biztosít (vélelmezett 20%-os hányad). Ha tehát az adóalany 100 percnyi (egységnyi) telefonszolgáltatást vett igénybe, és a beérkező telefonszámla összege 100 forint (bruttó), a tényleges magánhasználat 40 perc, amelyből az adóalany 30 percet a dolgozóknak kiszámlázza, akkor az eset áfarendszerbeli megítélése a következőképen alakul. Az a szolgáltatás, amelyet továbbszámláznak, már nem minősül magánhasználatnak, hisz a közvetített szolgáltatásnyújtás is éppúgy gazdasági tevékenységnek minősül, mint az adóalany egyéb[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. január 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1589

2. találat: Telefonszolgáltatás áfája

Kérdés: A Pénzügyminisztérium honlapján 2006 szeptemberében közzétett tájékoztató a cégtelefonok magáncélú használatával összefüggő adókötelezettségről bizonyos áfával kapcsolatos kérdésekben ellentmondani látszik a 2003/50 Adózási kérdéssel. Eltérés esetén melyik az irányadó? Mik a változások 2006. szeptember 1-jétől a korábbi, 2004. évben érvényes állapothoz képest?
Részlet a válaszból: […]2006. szeptember 1-jétől az Áfa-tv. telefonszolgáltatásokra vonatkozó rendelkezései oly módon változtak, hogy lényegében megegyeznek a 2003. január 1-jétől 2004. december 31-éig érvényes szabályokkal. Ennek ellenére - az Szja-tv. szeptemberi változásaira való tekintettel - a Pénzügyminisztérium fontosnak látta újraértelmezni az Áfa-tv. telefonszolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó előzetesen felszámított adó levonására vonatkozó rendelkezéseket. A PM tájékoztató áfára vonatkozó részei tehát a 2006. szeptember 1-jétől hatályos személyijövedelemadó-változásokra való[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. január 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1579

3. találat: Dolgozóknak közvetített mobilszolgáltatás adókötelezettsége

Kérdés: Központi költségvetési szerv a központosított közbeszerzés keretein belül kedvezményes mobilszolgáltatást vesz igénybe. Ezt a dolgozói részére is biztosítja oly módon, hogy a munkáltató az előfizető, a dolgozó a számlafizető. Keletkezik-e a munkáltatónak adófizetési kötelezettsége?
Részlet a válaszból: […]teljes egészében megtérítik a mobilszolgáltatás előfizetésével, igénybevételével kapcsolatban felmerült kiadásait az intézménynek, akkor nem állapítható meg a természetbeni juttatás, és ilyen címen az adókötelezettség
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. június 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 348

4. találat: Kedvezményes mobiltelefon-szolgáltatás áfája

Kérdés: A költségvetési intézmények a központosított közbeszerzéshez csatlakoztak, és kedvezményesen vásárolhattak dolgozóiknak mobiltelefon-készülékeket. A dolgozók így kedvezményes mobilszolgáltatásban részesülnek. Jogszabálysértő-e az az eljárás, ha az intézmény a szolgáltató által kiállított számla összegét a dolgozóitól összeszedi, majd közvetlenül befizeti a szolgáltató által küldött csekken?
Részlet a válaszból: […]kell a dolgozók felé terhelnie, és arról az Áfa-tv.-nek megfelelő bizonylatot (legalább nyugta) is ki kell állítania. Figyelemmel az Áfa-tv. 22. § (6) bekezdésére is, mely szerint ha a kedvezmény eredményeként a dolgozói térítés aránytalanul alacsony - 40-50 százalékos - eltérést mutat a ténylegesen lebeszélt szolgáltatás díjától, úgy az intézménynek a forgalmi értékre kell az áfaalapot korrigálni, még akkor is,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. december 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 109