Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott személygépkocsi minősítése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Cégautóadó

Kérdés: Önkormányzatunk lízingel 1 dízelüzemű kisbuszt. 9 személyes személygépkocsi van a forgalmi engedélyben. Hengerűrtartalom: 1870 cm3, saját tömeg: 1900 kg. Legnagyobb tömeg: 2960 kg. Van-e cégautóadó-fizetési kötelezettségünk ?
Részlet a válaszból: […]számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, értékcsökkenési leírást számolnak el. Az Szja-tv. 3. §-ának 45. pontja meghatározza azokat a műszaki jellemzőket, amelyek alapján egy járművet személygépkocsinak kell tekinteni. Ennek értelmében személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncsos kerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas. Személygépkocsinak minősíti a hivatkozott törvényhely a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó össztömegű olyan gépjárművet, melynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén teher szállítására bármikor átalakítható. Fentiek értelmében tehát, a vezetővel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. szeptember 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2451

2. találat: Gépjárművek áfája

Kérdés: Bérbeadás céljából szereztünk be gépjárműveket. A jogszabályi rendelkezéseken nem tudtuk eligazodni. Azt szeretném megtudni, hogy az általunk tárgyi eszközként nyilvántartásba vett gépkocsik beszerzésekor felszámított áfát, továbbá ezek fenntartási, karbantartási parkolási költségeit, valamint a gázolaj áfáját levonhatjuk-e?
Részlet a válaszból: […]nyilvántartásában közvetlen anyagként való felhasználásra, vagy az Áfa-tv. 8. § (4) bekezdése szerinti] céllal szerzi be. E rendelkezés azonban a törvény 33. § (5) bekezdése értelmében nem vonatkozik lakóautó-kölcsönzéssel (SZJ 71.10.10.0-ból) foglalkozó adóalanyra, a kölcsönbe adott lakóautó tekintetében. Ugyancsak a jogszabály 33. § (2) bekezdés f) pontja értelmében nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és a szolgáltatások igénybevétele során felszámított adó, feltéve hogy azt az adóalany nem továbbértékesítési, vagy nyilvántartásában közvetlen anyagként való felhasználásra, vagy az Áfa-tv. 8. § (4) bekezdése szerint céllal szerzi be. Ez utóbbi adólevonási korlátozás azonban a vizsgált paragrafus (3) bekezdése értelmében nem vonatkozik a személygépkocsi-kölcsönzéssel (SZJ 71.10.10.0-ból) foglalkozó adóalanyra, a kölcsönbe adott személygépkocsik tekintetében. Mindez tehát azt jelenti, hogy a bérbeadás céljából beszerzett személygépkocsik, valamint a 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpár (vtsz. 8711-ből) esetében az előzetesen felszámított áfa nem vonható le, azonban ezek üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódó termékek beszerzése és szolgáltatások igénybevétele során felszámított áfa esetében ez a tiltás nem áll fenn, feltéve hogy a jogszabályban foglalt valamennyi egyéb feltétel megvalósul. Mint az jól látható az előzőekben felvázoltakból, az adólevonási korlátozások elsősorban a személygépkocsinak minősülő gépjárművekre vonatkoznak. Más gépjárművek esetében az eddigiekben meghatározott korlátozások nem állnak fenn. További korlátozást tartalmaz ugyanakkor az Áfa-tv. 33. § (1) bekezdés c) pontja, mely szerint a személygépkocsihoz közvetlenül üzemanyagként felhasználásra kerülő termékekhez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa nem vonható le. Ehhez hasonlóan a jogszabály 33. § (2) bekezdés a) és h) pontjában meghatározottak szerint - az ólmozott és ólmozatlan motorbenzin (vtsz. 2710 11 41, 2710 11 45, 2710 11 49, 2710 11 59) beszerzése, továbbá - a parkolási szolgáltatás igénybevétele, illetve úthasználati díj fizetése, kivéve a 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű gépjárművel (ideértve[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. július 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1749

3. találat: Gépjármű áfája

Kérdés: Önkormányzatunk vásárolni szeretne egy autót, melyet többek közt teherszállításra is kíván használni. A kereskedőtől kapott információnk szerint a jármű forgalmi engedélye szerint a gépkocsi tehergépjárműnek minősül, jóllehet személyszállításra is alkalmas. A jogszabály 33. § (2) bekezdésében foglaltak szerint levonási tilalom alá esik a személygépkocsi beszerzésekor előzetesen felszámított áfa. Kérdésünk, hogy levonhatjuk-e a tehergépjármű beszerzésekor felszámított áfát?
Részlet a válaszból: […]alá tartozik, akkor ahhoz kapcsolódóan a jogszabály 33. § (2) bekezdés b) és f) pontjában megfogalmazott, személygépkocsikra vonatkozó adólevonási tilalmakat nem kell alkalmaznia. Így amennyiben a gépjárművet az önkormányzat gazdasági tevékenységéhez használja, hasznosítja, és valamennyi egyéb jogszabályi feltétel fennáll, a gépjármű beszerzéséhez kapcsolódó, a beszerzést terhelő előzetesen felszámított általános forgalmi adót levonásba helyezheti az adóbevallásában. A levonási jog gyakorlása során az önkormányzatnak különösen figyelemmel kell lennie az általa nyújtott tárgyi adómentes, valamint közhatalmi tevékenység miatti arányosítási kötelezettségre. A vámtarifa szerinti besorolás tekintetében tehát nem a gépjármű forgalmi engedélyében rögzített adatokat kell figyelembe venni, az áfakötelezettséget nem a forgalmi engedély alapján kell megállapítani. Következésképpen az adott gépjármű[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1732

4. találat: Kisteherautókra vonatkozó áfaszabályozás

Kérdés: Melegkonyhát üzemeltető költségvetési szerv vagyunk. Az elkészített ételt intézményekhez kisteherautókkal szállítjuk ki. Novemberben a már meglévő két furgon mellé vásároltunk egy harmadikat is. Levonható-e ennek a beszerzési áfája? 2003-tól lesz-e változás e járművek áfaelszámolásában, érinti-e a már tulajdonban lévő járműveket? Az ilyen célú járművekbe tankolt üzemanyag és az autó mosatási, javítási költségeinek áfatartalmát visszaigényelhetjük-e?
Részlet a válaszból: […]padot helyeztek el, a pad mögött rakodótér található, az utasteret a rakománytól elválasztó rácsot közvetlenül a pad mögött rögzítették az oldalfalakhoz, a rakodótérben nincs pad vagy ülés rögzítésére alkalmas rögzítési pont, személyek nélkül a jármű teljes áruszállító kapacitása 1000 kg, ha a pad nincs felhajtva, és 1250 kg, ha igen, a jármű belső tere igényes kialakítású. A vámkezelés során már ettől az időponttól személygépkocsiként minősítik ezeket a járműveket. Ugyanakkor az Áfa-tv. 67. §-a tartalmaz egy ún. állapotrögzítő rendelkezést, amely szerint a Kereskedelmi Vámtarifa 1998. év június 30. napján érvényes besorolási rendjét kell az áfa vonatkozásában irányadónak tekinteni, vagyis a vámtarifa időközi változása az áfaminősítést nem befolyásolja. 2003. január 1-jétől várhatóan változik ez az állapotrögzítés, és az Art.-ban kerül szabályozásra. A tervezett változtatás szerint a vámtarifa 2002. július 30-án érvényes besorolási rendjét kell az áfánál figyelembe venni. 2003. január 1-jétől e járművek az áfa szempontjából is személygépkocsinak minősülnek, és az összes személygépkocsira vonatkozó szabályt alkalmazni kell esetükben. 2002. december 31-ig az áfa szempontjából nem minősülnek személygépkocsinak annak ellenére, hogy a vámtarifajegyzék megváltozott és akként vámolják. A 2002. évben vámolt furgonok vonatkozásában tehát annak ellenére, hogy a vámhatározat már a vtsz. 8703-as (személygépkocsi) besorolási számot tünteti fel, az adólevonás - ha kizárólag adóköteles tevékenységhez használják - jogszerű. Az abba tankolt üzemanyag - ha az nem benzin - áfája is levonható ezen időpontig. Ha eladjuk, vagy ilyen járművet vásárolunk, még nem kötelező a vámtarifaszám feltüntetése, hiszen "áfailag" még nem személygépkocsi. Ha már a tulajdonunkban van 2003. január 1-jén az említett gépkocsi, önmagában a szabályozás változása, az átsorolás miatt nem kell áfateherrel számolnunk, mert nem mi alakítottuk át a járművet, hanem a jogszabály[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. december 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 118