Éles látást biztosító szemüveg

Kérdés: Védőszemüveg biztosítása kapcsán a munkáltató által biztosítandó kétféle szemüvegről beszélhetünk: a monitor emberi szemet rongáló hatása miatti szemüveg és az éles látást biztosító szemüveg. Kell-e szakorvosi vizsgálat mindegyik szemüveg biztosításakor? Ha a szabályzatunkban a monitor emberi szemet rongáló hatása miatt szükséges szemüveget biztosítjuk csupán, az éles látást biztosító szemüveget nem, akkor a szakorvosi vizsgálat szükséges-e? Az 50/1999. (XI. 3.) EÜM rendelet az éles látást biztosító szemüveg fogalmát használja csak.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...használnak, illetve az őket foglalkoztató munkáltatókra. A rendelet szerint a képernyő előtti munkavégzéshez éles látást biztosító szemüveg a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2015. november 24.
Kapcsolódó címkék:  

-Polgármester költségtérítésével kapcsolatos adózási szabályok 2014. október 12-től

Kérdés: Településünk polgármestere a Mötv. alapján költségtérítést kap. Kell-e számlával igazolnia felmerült költségeit? Ez jellemzően üzemanyagköltség. Ha igen, hogyan? Útnyilvántartást kell vezetnie, vagy elég a saját nevére szóló üzemanyagszámla, illetve a kettő együtt? Egyéb költségeit mivel igazolja?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...célú használata stb.). A magánszükséglet céljára történt beszerzések nem számolhatók el költségnek, például ruhavásárlás, szemüveg, fodrász stb.Az adóelőleg levonásakor a polgármester nyilatkozhat arról, hogy a költségtérítéssel szemben hány...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2014. december 16.
Kapcsolódó címkék:  

Polgármesteri költségtérítés

Kérdés: Önkormányzatunknál a polgármester költségtérítési átalányban részesül. Milyen költségeket számolhat el? Kedvezőbb lenne-e, ha tételes költségtérítést kapna?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...el sem a költségátalánnyal szemben, sem az önkormányzat nevére szóló számla ellenében nem fizethető ki például a ruházat, szemüveg, fodrász, fogászati kezelés, élelmiszer (kivéve reprezentációt) stb.Az adóelőleg levonásakor a polgármester nyilatkozhat arról...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2013. június 11.
Kapcsolódó címkék:  

Képernyő előtti munkavégzés

Kérdés: Oktatási intézményben heti 10 órás részmunkaidőben (heti 2 alkalommal 5-5 óra) foglalkoztatott könyvtáros, aki mellesleg ugyanitt megbízási jogviszonyban heti 6 órában számítástechnikát tanít, főfoglalkozásként egy másik intézményben oktat, megilleti-e a könyvtárosi munkakörben foglalkoztatása után a képernyő előtti munkavégzéshez az éles látást biztosító védőszemüveg? Ha megilleti, mi módon fizethető ki a munkáltató nevére kiállított számla után a költségtérítés: 100%-ban, vagy a munkaidő arányos részével 25%-ban? Ha a dolgozó saját nevére szól a számla, és a munkaviszonyok alapján arányosítani kell, kérheti-e ugyanazon számla után a főfoglalkoztatójától is a 75%-os költségtérítést (amennyiben mindkét helyen eléri a napi 4 órás képernyő előtti munkavégzést)?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...teljesül aképernyő előtti munkavégzés napi 4 órát meghaladó mértékben, mindkétfoglalkoztatónál fennáll az éles látást biztosító szemüveg biztosításikötelezettsége. Amennyiben a munkavállaló egy szemüveget vásárol, arrólszámlával rendelkezik, a döntése...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. augusztus 31.

Védőszemüveg juttatása

Kérdés: Főállású polgármester jogosult-e védőszemüveg-juttatásra? [Az 50/1999. (XI. 3.) EÜM rendelet 1. § a) pontjában hivatkozott Mvt. 87. § 9. pontjában nem szereplő jogviszony.] Polgármesterünk az 1994. évi LXIV. törvény 18. § (2) bekezdése alapján választása szerint költségtérítésben részesül.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...és biztonságikövetelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EÜM rendelet hatálya alá tartozónaktekintendő. Az éles látást biztosító szemüveg egészségvédelmi eszköz, és ahivatkozott rendelet olyan szemüveg biztosítását írja elő, amely a szemlencsetöréshibáját...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 11.
Kapcsolódó címkék:  

Éles látást biztosító szemüveg

Kérdés: A köztisztviselő munkaköre indokolja, hogy a vonatkozó EüM rendelet alapján a munkáltató szemüveggel lássa el. Milyen összegben engedélyezhető a vásárlás, tekintettel az eltérő árfekvésű keretekre?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...konkrét panaszjelentkezése esetén. Amennyiben ezen vizsgálatok alkalmával orvos megállapítja,hogy szükség lehet éles látást biztosító szemüveg biztosítására, akkor amunkavállalót beutalja szemészeti szakvizsgálatra.Ezt követően következhet be a kérdésben felvetett...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2006. április 4.

Védőszemüveg költségtérítése

Kérdés: Intézményünk a számítógép előtti munkavégzéshez szükséges védőszemüveg vásárlásához egységesen 25 000 Ft pénzbeli támogatást biztosít az arra jogosult dolgozói részére. A dolgozók számlát hoznak az elkészített szemüvegről, de annak végösszegéből csak a belső szabályzatban rögzített költségtérítés összegét fizetjük ki részükre, a többletköltség a dolgozót terheli. A könyvelése az 514292. főkönyvi számlára történik, de ez az összeg nem kerül rögzítésre a bérrendszerben a dolgozó egyéb éves juttatásai-jövedelmei között. Úgy gondolom, hogy a szemüveg ezáltal a dolgozó tulajdonát képezi. Felmerül a kérdés: keletkezik-e adófizetési kötelezettsége az intézménynek a kifizetett költségtérítés után, illetve jelenleg helyesen történik-e a gazdasági esemény rögzítése a főkönyvben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...50/1999. EüM rendelet 6. §-a kimondja, hogyha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállalóáltal használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nemmegfelelő, a munkáltató a munkavállalót ellátja a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2005. október 11.
Kapcsolódó címke:

Védőszemüveg utáni adózás

Kérdés: Dolgozóink zöme a képernyő előtti munkavégzés miatt védőszemüveget kapott, ill. kapni fog. Ez egy védőeszköz, amit utcán, otthon nem viselnek. A 2004. évi Költségvetési tájékoztató szerint a szemüveg költségtérítésnek minősül, melyet a 02. űrlap 29. sorában kell a beszámolóban szerepeltetni. Véleményünk szerint ez védőeszköz, és semmi köze a költségtérítéshez. Kötelező-e a személyi juttatáson történő elszámolás?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...jogszabályban előírt éles látást biztosító szemüveg mint egészségvédelmi eszköz adómentes természetbeni juttatásnak minősül. A juttatás megvalósulhat úgy, hogy a szemüveget a munkáltató vásárolja meg a munkavállaló részére.Életszerűbb és nincs is akadálya annak...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2004. április 27.
Kapcsolódó címke:

Képernyő előtti munkavégzéshez a dolgozóknak biztosított szemüveg elszámolása

Kérdés: Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.8. pontja alapján adómentes természetbeni juttatásnak minősül-e a 3/2002. EszCsM rendelettel módosított 50/1999. EüM rendelet alapján természetben juttatott éles látást biztosító szemüveg? Megállapodás alapján egy kft. végezte el a vizsgálatot, és készítette el a szükséges szemüvegeket a dolgozóknak. A munka ellenértékét az intézményünk nevére és címére szóló számla alapján egyenlítettük ki.
Részlet az állásfoglalásából: […] ...EüM rendelet 6. §-a előírja, hogy ha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, akkor a munkáltató köteles a munkavállalót ellátni...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. augusztus 5.

Szemüveg a képernyő előtti munkavégzéshez

Kérdés: Az 50/1999. EüM rendelet alapján a dolgozónak juttatott szemüveg (lencse és keret) védőeszköznek vagy munkaeszköznek minősül-e? Járulékvonzata van-e, jelentési kötelezettség van-e a TÁH felé? A juttatás összege behatárolható-e, kollektív szerződésben kell-e szabályozni, vagy helyi rendeletben?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...hivatkozott jogszabály előírása alapján juttatott, a képernyő előtti munkavégzéshez éles látást biztosító szemüveg egészségvédelmi eszköznek minősül. Az egészségvédelmi eszköz juttatása az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.8. pontja alapján adómentes....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2003. július 15.