Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Kiegészítő nyugdíj

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2006. június 6. (Költségvetési Levelek 63. szám, 1402. kérdés)

Olvasói kérdés Az iskolában foglalkoztatott nyugdíjas pedagógus egy önkéntes nyugdíjpénztárnak a tagja. Az első vagy az utolsó befizetéstől számított 3 év után veheti fel adómentesen a befizetett tagdíjat, valamint a hozzá kapcsolódó adójóváírást?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]15 százalékánál nagyobb mértékben nem csökken. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 11. §-a szerint a tagsági viszony a pénztárhoz benyújtott belépési nyilatkozatnak a pénztár általi elfogadásával kezdődik. A pénztár a belépési nyilatkozat elfogadását annak záradékolásával tanúsítja. Azonban a pénztár alapszabálya rendelkezhet az előzőektől eltérően úgy is, hogy pénztártagsági jogviszony az első havi tagdíj befizetésével jön létre. Előzőekből következően a tagsági viszony legkésőbb az első havi tagdíj befizetésével létrejön. A nyugdíjas pedagógus esetében is a pénztárhoz benyújtott belépési nyilatkozat elfogadásának vagy az első havi tagsági díj befizetésének az évét kell figyelembe venni. Amennyiben ez az időpont a nyugdíjszolgáltatás kifizetését megelőző harmadik év vagy annál korábbi, akkor a pénztári kifizetés összege után nem kell adót fizetnie a nyugdíjas pedagógusnak. A személyi jövedelemadóban kedvezmény nem a pénztári kifizetés, hanem a pénztárba teljesített befizetések után jár. 2006. évtől az önkéntes biztosító-pénztári befizetések, jóváírások, valamint az egészségpénztári szolgáltatások igénybevétele és[…]

Figyelmébe ajánljuk

Munkavállaló részére a cég önkéntes kölcsönös egészségpénztárba fizet munkáltatói hozzájárulást. A munkáltatói hozzájárulás mértéke meghaladja az Szja-tv. 7. § (1) bekezdés kd) pontjában meghatározott mértéket, vagyis 2008-ban a 20 700 forintot. Kérdés, mit kell...

Tovább a teljes cikkhez

Munkáltatónk a dolgozóinak a bérük 5 százalékáig önkéntes nyugdíjpénztárba támogatói adományt nyújt. 2007. évben milyen adóbefizetési kötelezettsége van a munkáltatónak? Milyen adókedvezményekben részesül a dolgozó?

Tovább a teljes cikkhez

Az önkéntes pénztárba befizetett munkáltatói hozzájárulás összegét kell-e szerepeltetni az éves jövedelemigazoláson és a munkáltatói elszámoláson, és ha igen, akkor melyik sorban?

Tovább a teljes cikkhez

A 2008. évi új szabályozás szerint az önkéntes kölcsönös pénztárba mennyi munkáltatói hozzájárulás fizethető be adómentesen?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére