Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott áruminta tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Áruminta minősítése

Kérdés: Gazdasági tevékenységünk végzése során árumintát szeretnénk vevőinknek átadni, az üzletkötés elősegítése céljából. Az áruminta átadása áfafizetési kötelezettséget keletkeztet-e, úgy tudjuk, az Áfa-tv. az áruminta ingyenes átadása után nem ír elő adófizetési kötelezettséget. Mi minősül árumintának?
Részlet a válaszból: […]felel meg az Áfa-tv. áruminta-fogalmának, a tulajdonjog ingyenes átengedése az Áfa-tv. 11. § (1) bekezdése alapján adóköteles termékértékesítésnek minősül. A fogalomban előírt kritériumoktól eltekinteni nem lehet arra a tekintettel, hogy a termék jellegénél fogva a kritériumok teljesítésére nem alkalmas, illetve hogy az adóalany ezeket teljesíteni nem tudja. Így csak az a termék minősül árumintának: - amely a képviselt termék kisebb, jellemző része vagy mennyisége, - kizárólag a képviselt termék bemutatása céljára adna,k - fizikai állapotánál, vagyoni értékénél fogva más cél elérésére nem alkalmas. Az előzőek értelmében a termék akkor sem minősül árumintának, ha a terméket eltávolíthatatlanul ellátják az "áruminta, kiállítási darab" felirattal, mivel a termék nem felel meg az áruminta azon kritériumának, hogy az a képviselt termék kisebb, jellemző része vagy mennyisége, illetve hogy fizikai állapotánál, vagyoni értékénél fogva más cél elérésére nem alkalmas. Tehát ez esetben sem válik a termék árumintává. A terméknek az Áfa-tv. szerinti árumintává történő átalakítása az adózó feladata. Amennyiben a terméknek árumintává történő átalakítása fizikailag nem lehetséges, az adójogi szempontból[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. július 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 2698
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,