Étkeztetés


Intézményünkben problémát okoz az étkeztetési feladatok személyek közötti megosztása. Kérdésünk lenne, hogy melyek az élelmezéssel foglalkozó munkakörök, a feladatok hol, hogyan kerülnek megírásra, továbbá az élelmezésvezető milyen feladat- és hatáskörrel bír?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. november 4-én (203. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3826

[…] szinkronban kell lennie a munkaköri leírásukkal. A probléma abból is adódhat, ha a kettő nincs szinkronban. A dolgozók egymás közötti hatáskör- és munkamegosztási szabályait a költségvetési szerv SzMSz-ében, valamint ennek mellékletében, a gazdálkodási ügyrendben szükséges részletezi. Fontos, hogy az SzMSz által előírt élelmezési feladatok megtalálhatók legyenek a munkaköri leírásukban is.Az élelmezési egység (osztály, csoport, konyha) feladata:– élelmezési anyagok beszerzése, raktározása;– konyhatechnológiai feladatok, higiénés feladatok;– élelmezéssel kapcsolatos ügyvitel;– étlaptervezések, normál diétás étrend kialakítása;– ételkészítés, -elosztás, -tárolás, mosogatás;– ÁNTSZ-előírások betartása, a konyhaüzem általános rendjének biztosítása.A költségvetési szerveknek Élelmezési szabályzattal is kell rendelkezniük akkor, ha a költségvetési szerv saját főzőkonyhával rendelkezik, és ennek azokra a személyekre is kiterjesztésre kell kerülnie, akik közvetlenül részt vesznek az étkeztetési tevékenységben, ezzel is elkerülve az adott munkakörben dolgozók közötti feladat megosztásból adódó ellentmondásokat. A szabályzatban szükséges részletezni a HACCP-vel kapcsolatos előírásokat, meghatározni tevékenységenként a feladatokat, a felelősöket és a belső ellenőrzés területeit.Az Élelmezési szabályzatban rendelkezni szükséges az étkeztetés lebonyolításáról, az étrend összeállításának főbb szempontjairól, a térítési díjak megállapításáról, az élelmezés megszervezéséről, az élelmezésvezető feladatairól, az élelmezési normáról, a beszerzés bizonylatolásáról, a raktári készlet bizonylatolásáról és az egyéb élelmezési dokumentumokról, az élelmezési anyagok beszerzésének és kiadásának rendjéről a HACCP élelmiszer-biztonsági rendszer figyelembevétele mellett.Az élelmezési egység vezetője az élelmezésvezető. Az élelmezési egység vezetőjének feladata többek között:– az élelmezési anyagok beszerzése, azok szabályszerű átvételének, tárolásának, kezelésének biztosítása,– raktárkészlet nyilvántartása,– élelmezéssel kapcsolatos ügyvitel végzése,– tulajdon védelmének biztosítása, ellenőrzése.Az élelmezésvezető közvetlenül a gazdasági vezető irányítása alá tartozik, ezáltal neki tartozik beszámolással is. Munkáját megfelelő szakmai hozzáértéssel, önállóan kell végeznie, de rendszeresen a gazdasági vezetővel szükséges egyeztetnie, és az intézményvezetőnek is tájékoztatást kell adni.Az élelmezésvezetőt az intézmény vezetője nevezi ki, és menti fel a munkavégzés alól. A fegyelmi jogkört személyével kapcsolatban ugyancsak az intézmény vezetője gyakorolja. Közvetlen szakmai felettese az intézmény gazdasági vezetője.Az élelmezésvezető hatáskörébe tartozik szakmailag az élelmezési részleg valamennyi alkalmazottjának irányítása. Az ételkiosztás időtartama alatt felügyeleti jogkört gyakorol az ételek átvételét és kiosztását végző dolgozók felett, alkalmazási viszonytól függetlenül. Felelős az élelmezési részleg tevékenységének megszervezéséért, irányításáért és ellenőrzéséért. Kizárólagos felelősséggel bír az élelmezési üzem valamennyi szakmai feladatának kifogástalan működésével kapcsolatosan. Felelős az ellátottak és az intézményi élelmezésben részt vevő alkalmazottak részére előírt élelmezés[…]
 
Kapcsolódó címke:
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.