Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott fizetési halasztás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: A koronavírus-járvány okán kérhető adófizetési kedvezmény

Kérdés: Strandot és uszodát üzemeltető önkormányzati nonprofit gazdasági társaság vagyunk. A koronavírus-járvány miatt jelentős bevételki-esésünk van, illetve további bevételkiesés várható a következő hónapokban. Kérhetünk-e adókedvezményt, mérséklést vagy halasztást, ha igen, milyen feltételekkel?
Részlet a válaszból: […]NAV-nál a fizetési könnyítésre irányuló kérelmet. Az eljárás illetéke 10 000 forint, amelyet a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számlára kell megfizetni (NAV eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések bevételi számla). Személyes illetékmentességet csak a közhasznú és kiemelkedően közhasznú nonprofit gazdasági társaságok élveznek.A fizetési könnyítés (részletfizetés, fizetési halasztás) engedélyezésének törvényi feltétele az átmeneti fizetési nehézség fennállása, és hogy a fizetési nehézség kialakulása nem az adózónak felróható mulasztás eredménye. A koronavírus-járvány által okozott fizetési nehézség az adózóknak fel nem róható objektív körülmény. Ennek figyelembevételével a NAV a fizetési halasztást, a részletfizetést (vagy ezek kombináció-ját: akár a halasztást követően részletekben történő kiegyenlítést) kérelemre pótlékmentesen is engedélyezheti. A jelenlegi helyzetben sem engedélyezhető fizetési könnyítés a munkavállalóktól levont fizetési kötelezettségekre (szja, nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék) és a beszedett adókra (idegenforgalmi adó).Automatikus részletfizetési kérelem akkor érvényesíthető, ha az adózó szerepel a megbízható adózói adatbázisban. A megbízható adózó elektronikusan előterjesztett kérelmére az adóhatóság- a felróhatóság és a fizetési nehézség fennállásának, illetve átmeneti jellegének vizsgálata nélkül,- az Art. hatálya alá tartozó adónemeken fennálló, nettó módon számított legfeljebb 1,5 millió forint összegű adótartozásra,- a kifizető által magánszemélytől levont adó- és járulék-kötelezettségek kivételével,- évente[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. április 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5159

2. találat: Adóhiány esedékessége

Kérdés: Az adóhatóság elsőfokú határozata szja- és áfaadóhiányt, adóbírságot és késedelmi pótlékot állapított meg. Az szja-megállapítást elfogadjuk, bár nem tudjuk jelenleg befizetni, az áfahiányt azonban - a bírsággal és a pótlékkal együtt - megfellebbeztük. Lehet-e ilyenkor fizetési halasztást kérni a személyi jövedelemadóra?
Részlet a válaszból: […]határozat alapján nem keletkezhetett fizetési kötelezettség, még ha a megtámadás csak a határozat egy részére vonatkozott is. Az adózó folyószámlájára csak a határozat jogerőre emelkedése után kerül fel a megállapított adókülönbözet, így az szja is. (Ha mégis megfizetné azt az adózó, a jogerőre emelkedés előtt a befizetett összeget az adóhatóság túlfizetésként tartaná nyilván.) Fizetési halasztást az adóhatóság csak nyilvántartott adóra adhat. Mivel pedig még jogerőre nem emelkedett határozat alapján nem keletkezhetett "nyilvántartott adó", ennek hiányában fizetési kedvezmény sem adható. Nem kell tehát az szja-t megfizetni addig, amíg a fellebbezést elbíráló másodfokú határozatot az adóhatóság nem közli az adózóval. A közléstől számítva még 15 nap áll[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1682