Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott pro forma számla tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Pro forma számla alkalmazása

Kérdés: Szeretném tudni, hogy közösségi beszerzés esetén - de akár értékesítés alkalmával is - a pro forma "számla", díjbekérő elfogadható-e, illetve utalható-e összeg ennek befogadása után? Tiltja-e törvény, vagy csak az Unióra vonatkozik? Esetleg megegyezés (szerződésben foglalva) kérdése? Az Unióban pro forma számlának nevezett okmány megegyezik a nálunk használatos előlegszámlával? Belföldi viszonylatban a pro forma elfogadottnak tekinthető. Az Unióra vonatkozóan az áfatörvényben nem találtam erre külön utalást.
Részlet a válaszból: […]vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót az előleg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani. A jóváírt, kézhez vett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza, tehát visszaszámítással kell az adó alapját és az adó összegét megállapítani. Az előleget kapó félnek az előleg kézhezvételekor, jóváírásakor számlát kell kibocsátani az előlegről. Ezt a kötelezettséget akkor sem lehet kikerülni, ha szerződésbe foglalják, mert ez törvényi előírás, így nem lehet megegyezés tárgya. Közösségi beszerzések és a belföldi fordított adós ügyletek előlege után 2011. december 31-ig nem kellett előleget fizetni. 2012. január 1-jétől külfölditől igénybe vett szolgáltatás után, ha a teljesítési hely az Áfa-tv. 37. §-a alapján belföldre esik, akkor a vevőnek áfafizetési kötelezettsége[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3117
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,