Belföldi kiküldetés költségeinek elszámolása

Kérdés: Idén alakult költségvetési intézmény vagyunk, vállalkozási tevékenységet nem folytatunk, bevételünk kizárólag állami támogatás. A hétvégén kihelyezett munkaértekezletet tartottunk, teljes ellátással: útiköltség, szállás, étkezés. Hogyan szabályos a munkaértekezlet számviteli elszámolása, adózása, járulékfizetése?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kihelyezett munkaértekezlet belföldi kiküldetésnekminősül, az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket az 562-es kiküldetés,reprezentáció, reklámkiadások elszámolása számlára kell könyvelni. Amunkaértekezleten történő étkezés az Szja-tv. 70. § (1)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. január 10.
Kapcsolódó címkék:  

Kutatásban részt vevő kutatóorvos díjának adókötelezettsége

Kérdés: Az egyetem megbízásából végzett kutatásban részt vevő, irányító kutatódoktor eljárásának díja adóköteles juttatásnak minősül-e? (Reprezentációs bevételét az egyetem túllépte.)
Részlet az állásfoglalásából: […]  Az Szja-tv. hatályos rendelkezései között nem találhatóolyan szabályozás, mely a kutatódoktorok megbízási díját mentesíti aszemélyijövedelemadó-fizetési kötelezettség alól.Amennyiben az egyetem megbízási szerződést kötött bizonyoskutatási feladatok elvégzésére a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2012. január 10.
Kapcsolódó címkék:  

Testvérváros polgármesterének vendéglátogatása

Kérdés: Egy önkormányzat saját üdülőjében egy hétre vendégül látja egyik testvérvárosának polgármesterét és családját. Milyen főkönyvi számlára kell könyvelni a kifizetést, és milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...reprezentáció fogalmát az Szja-tv. 3. § 26. pontjahatározza meg. E szerint reprezentáció a juttató tevékenységével összefüggőüzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, eseménykeretében, továbbá az állami, egyházi ünnepek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. október 11.
Kapcsolódó címke:

Reprezentáció

Kérdés: Az önkormányzat címerével ellátott pólókat, valamint bögréket, mindenki által látogatható rendezvényen, pl. tömegsportrendezvényen, a résztvevők ingyenesen kapnak meg. A címerrel ellátott tárgyak beszerzésekor könyvelhetjük-e reprezentációként a számlák összegét?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...minősül, azt adó- és egészségügyihozzájárulás-fizetésikötelezettség terheli. A fentiek értelmében tehát nem lehet reprezentációsköltségnek...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. február 1.
Kapcsolódó címkék:  

Falunap

Kérdés: A Költségvetési Levelek 134-es számában megjelent 2706-os kérdésre adott válaszhoz kapcsolódva szeretném megkérdezni, hogy az ilyen jellegű kiadásokat (pl. falunapon nyújtott vendéglátás) milyen "5-ös" kiadási számlára kell könyvelni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kérdés megválaszolásával egyidejűleg, a kérdéshezkapcsolódóan szükséges említést tenni arról, hogy több településen a falunapota reprezentációs kiadásokról szóló szabályzatban helytelenül reprezentációnaktekintik. Az Szja-tv. 69. § (10) bekezdés d)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2011. január 11.

Reprezentáció

Kérdés: Önkormányzati választások alkalmával a helyi választási iroda és a szavazatszámláló bizottság tagjait a választás napján étkeztetésben részesíti a polgármesteri hivatal (reggeli, ebéd, vacsora). Az étkezők között vannak hivatali dolgozók, akik megbízási szerződés alapján végzik a munkájukat, a bizottsági tagok között pedig vannak külsősök, akik az elvégzett munkájukért tiszteletdíjat kapnak, és vannak olyan tagok is (pártdelegáltak), akik semmilyen juttatásban nem részesülnek. A fenti személyek étkeztetése minősülhet-e reprezentációnak, illetve ha nem, akkor milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik az egyes csoportok után a polgármesteri hivatalnak?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 69. § (10) bekezdés d) pontjaszerint:"reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali,szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá azállami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. november 2.

Reprezentáció

Kérdés: Költségvetési intézmény vagyunk. Szeretnénk egy szakmai rendezvény keretében ételt, italt (reprezentációt) juttatni az intézmény összes dolgozójának. Kérdésünk, hogy ez a költség a 2010. évi törvényváltozások miatt adóköteles vagy nem?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény(Szja-tv.) 69. § (10) bekezdésének d) pontja értelmében reprezentáció a juttatótevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéletirendezvény, esemény keretében, továbbá az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. június 28.
Kapcsolódó címke:

Reprezentáció

Kérdés: A reprezentációs jellegű kifizetések, elsősorban élelmiszer-beszerzések esetében szükséges-e, s ha igen, milyen dokumentumokkal (pl. jelenléti ív, fénykép, meghívó) alátámasztani a hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény, továbbá állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás megvalósulását, illetve a résztvevők létszámát? Amennyiben nem állnak rendelkezésre megfelelő dokumentumok, vagy a létszám nem volt meghatározható, s így az arányos költségelszámolás nem bizonyítható, a természetbeni juttatásként történő adóztatás (szja, tb-járulék) megfelelő eljárás-e, vagy ez esetben a költségek elszámolására nincs lehetőség?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 69. § (10) bekezdés d) pontja szerintreprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai,diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében, továbbá az állami,egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital)...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. június 8.
Kapcsolódó címke:

Reprezentáció szabályai 2010-től

Kérdés: 2010-ben módosul a reprezentáció adózása. A reprezentációt költségként nem lehet elszámolni, hanem a társaságiadó-alapot növeli. Az államháztartási szerveknél hogyan kell adózni a reprezentáció után?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...államháztartási szerveknél a reprezentációs költségekadózása változatlan marad. AzSzja-tv. 69. § (7) bekezdése szerint a bevétel (költségvetési szervek esetébenideértve a kapott államháztartási támogatást is) 1 százalékának, de legfeljebb25 millió...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. december 22.

Természetbeni juttatás II.

Kérdés: Költségvetési intézmény iskolák részére versenyt rendez. A részt vevő gyerekek ajándékba irodaszereket kapnak. Reprezentációnak minősül-e az irodaszer vásárlása?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...Szja-tv. 69. § (10) bekezdése értelmében "reprezentáció: a juttató tevékenységével összefüggő üzleti,hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében,továbbá az állami, egyházi ünnepek alkalmával nyújtott vendéglátás (étel, ital)és...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. július 28.
Kapcsolódó címkék:  
1
…
9
10
11
…
15