Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Intézményünknek saját főzőkonyhája van. Dolgozóink számára fontos kérdés, hogy az étkezésért kell-e térítést fizetniük, illetve hogy kell-e adózniuk akkor, ha az ebédért nem kérünk térítést?
Részlet a válaszából: […] 2005. január 1-jétől a munkahelyi étkeztetés havi 8000forintig adómentes (2004-ben a havi adómentes értékhatár 6 000 forint volt).Saját főzőkonyha esetén a juttatás értékét a Szja-tv. 3.§ 9.pontja szerint kell megállapítani. Ennek alapján a juttatás...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. január 11.

Étkezési hozzájárulás számviteli elszámolása

Kérdés: Étkezési hozzájárulás elszámolása számvitelileg hogyan történik, amennyiben a dolgozó nem az étkezési utalványt veszi igénybe (3500 Ft), hanem a saját konyhán a melegétel-fogyasztást (6000 Ft). Az előirányzat az étkezési hozzájárulásra van megtervezve, de mik a felhasználáshoz kapcsolódó tételek?
Részlet a válaszából: […] A saját konyhánál a melegétel-fogyasztáshoz igénybe vett munkáltatói étkezési hozzájárulást bruttó módon személyi juttatásként és dolgozói térítési díjként kell elszámolni.A saját konyha működtetésével kapcsolatos kiadásokat a 62. Konyha és a 71. Alaptevékenység...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. november 2.

Költségvetési intézmény konyhájának támogatása

Kérdés: Költségvetési intézmény vagyunk, és saját konyhát üzemeltetünk. Tevékenységi körünkbe adóköteles és adómentes tevékenység egyaránt tartozik, amelyeket a saját bevételünkből és intézményfinanszírozásból látunk el. Adóköteles tevékenységünk az étkeztetés, amelynek költségei tételesen elkülöníthetők. A tevékenységek így alakulnak: konyha éves költsége 23 881 ezer forint. Étkeztetésből befolyt bevétel (áfa nélkül) 11 870 ezer forint. Eseti jelleggel végzett tevékenység bevétele áfa nélkül intézményi szinten 560 ezer forint. Intézményfinanszírozás éves összege 137 866 ezer forint, amelyet az adóköteles és adómentes tevékenységhez egyaránt használunk. Éves áfabevallók vagyunk. Hogyan alakul az áfaelszámolás 2004-ben? Szeretném, ha konkrétan a fenti adatok figyelembevételével magyaráznák el a tennivalókat.
Részlet a válaszából: […] A kérdésből arra lehet következtetni, hogy az étkeztetéshez kapott támogatást nem tevékenységhez adott nevesített támogatásként kapja az intézmény, hanem intézményfinanszírozásként. Ebben az esetben az arányosítás alkalmazásával történő levonási hányad...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. október 12.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Az intézeti alkalmazottak természetben biztosított adómentes étkezési támogatását a térítési díjból levonjuk. A támogatás áfát is tartalmaz. A támogatásban lévő áfát befizetendő áfaként figyelembe kell-e venni? Hogyan kell a könyvekben elszámolni?
Részlet a válaszából: […] Amennyiben az Szja-tv. 1. sz. melléklet 8.17. pontjában szereplő adómentes munkahelyi étkeztetés biztosításáról, illetve az ahhoz való hozzájárulásról van szó az alkalmazottak természetben biztosított adómentes étkeztetésére vonatkozó kérdésben, akkor ez esetben a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. május 18.

Részben ingyenesen étkeztető konyha adólevonási joga

Kérdés: Költségvetési intézmény vagyunk, és saját konyhát üzemeltetünk. Tevékenységi körünkbe adóköteles és adómentes tevékenység egyaránt tartozik, amelyet intézményfinanszírozásból látunk el. Adóköteles tevékenységünk az étkeztetés, amelyhez a költségek tételesen elkülöníthetők ugyan, de mivel az alkalmazottaink ingyenesen étkeznek, így csak arányosítva igényelhetünk vissza áfát. Ebben az esetben is meg kell fizetni az ingyenesen igénybe vett szolgáltatás piaci értékének áfáját?
Részlet a válaszából: […] Helyesen látja. Amennyiben a dolgozók (vagy bárki más) ingyen étkeznek a konyhán, akkor a költségvetési szerv és az egyház által üzemeltett konyha esetén az Áfa-tv. 38. § (2) bekezdése szerinti arányosítással élhet csak a tevékenységgel kapcsolatos áfa levonása...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 27.

Élelmezésvezető pótléka

Kérdés: Intézményünk oktatási intézmény. Saját konyhával rendelkezünk, ez az alapító okirat szerint nem külön szervezeti egység. A konyha működtetésével kapcsolatos tevékenységet az élelmezésvezető végzi. Kell-e neki vezetői pótlékot megállapítani?
Részlet a válaszából: […] Vezetői pótlékra abban az esetben jogosult a közalkalmazott, ha vezetői munkakört tölt be. A Kjt. 23. §-ának előírása szerint a közalkalmazott magasabb vezető, illetve vezető beosztás ellátásával bízható meg. A magasabb vezető, valamint a vezető beosztások körét,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 6.

Természetbeni étkeztetés adózási szabályai

Kérdés: 2004-ben a természetbeni étkezés 6000 forintig adómentesen adható. Az étkezési térítési díj (nyersanyagnorma + rezsi + áfa) összege x 21 nappal meg kell-e, hogy haladja a 6000 forintot, ha igen, milyen arányban?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja alapján a munkáltató által a munkavállaló részére étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés keretében biztosított juttatás (ideértve a felsorolt szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 6.

Étkezési hozzájárulás adózása

Kérdés: Költségvetési intézményben adható-e a természetbeni juttatásként adott étkezési hozzájárulás (2003-ban 4000 Ft) utalvány formájában, amit az egyén bármikor felhasználhat étkezésre? Az intézmény nem rendelkezik saját konyhával. Az étkezési hozzájárulás vagy étkezési utalvány jár-e az alkalmazottnak, amennyiben táppénzes állományban van?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontjának 2004. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint az adómentesség szempontjából már nem kell vizsgálni azt, hogy a meleg ételt mikor (munkaidőben vagy munkaidőn kívül) és hol (a munkahelyen, illetve annak közelében)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. február 24.

Adómentes természetbeni étkeztetés II.

Kérdés: Önkormányzatunk intézményeink kiszolgálására konyhát működtet, ahol óvodások, diákok, pedagógusok és a többi intézmény alkalmazottai étkeznek. Belső szabályzatunk alapján dolgozóink csak a nyersanyagnorma egy részét fizetik térítési díjként. A kérdés, hogy mi a 44 százalékos természetbeni juttatás után fizetendő adó alapja: csak a nyersanyagnorma meg nem térített része, vagy az előállított étel teljes értéke, amely a nyersanyagnorma + az előállítási költség (rezsi) + áfa?
Részlet a válaszából: […]

A természetben biztosított étkezés értékét – saját főzőkonyha esetén – az 497. számú kérdésnél leírtak szerint kell meghatározni. Az intézmények alkalmazottainak adott természetbeni étkezés értékéből havi 4000 forint mentesül az adó alól.

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. október 28.

Alanyi adómentesség választására jogosító összeghatár

Kérdés: Alanyi adómentes tevékenység választása esetén milyen bevételek számítanak a 2 millió forintos bevételi határba? Beszámítanak-e pl. a bérleti díjak, a kártérítési díjak, az árfolyamnyereség, a kamatbevételek? Vagy nem is vonatkozik ránk a 2 millió forintos értékhatár, mert óvodánk saját konyhát üzemeltet?
Részlet a válaszából: […] Az Áfa-tv. 49. § (2) bekezdése szerint az alanyi mentességre jogosító összeghatár 2 millió forint. Az adóalany által elszámolt, előző évi, illetve tárgyévi tényleges ellenértéknek kell a szóban forgó értékhatár alatt maradnia.E fogalom alatt nem a pénzügyileg...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2003. június 3.
1
6
7
8