Étkeztetés számlázása

Kérdés: Dolgozóink egy része saját konyhán étkezik és szeretné igénybe venni a melegétkezési hozzájárulást. Hogyan kell kiállítani az áfás számlát? Külön kell-e a hozzájárulás összegéből és az azon felüli részről a számlát kiállítani?
Részlet a válaszából: […] Amennyiben a dolgozó melegétkezési hozzájárulást kap, annaknyújtása több módon történhet. Ezt vagy úgy teheti meg a munkáltató, hogy akonyhán meleg ételre beváltható utalványt bocsát dolgozója rendelkezésére, vagyúgy, hogy ha a dolgozó idegen konyhán étkezik, akkor a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. április 26.

Munkahelyi étkeztetés elszámolása

Kérdés: A munkahelyi étkeztetésnél, abban az esetben, ha nem saját konyháról történik az ellátás, hogy helyes az elszámolás az áfa szempontjából? A munkáltató rendeli és veszi meg dolgozóinak az általuk igényelt mennyiséget. Ebben az esetben van egy összevont számla szolgáltatónként. A munkahely lekönyveli vásárolt élelmezésként. Kiszámlázza a dolgozóknak a teljes összeget (bevételként lekönyveli). A dolgozó számlája alapján megkapja az étkezési hozzájárulást (lekönyvelve étkezési hozzájárulásként). (Ebben az esetben is dönthet a munkavállaló, hogy hol étkezik.) Minden dolgozó ott eszik, ahol akar, több helyen is egy hónapon belül, így több számlát is hoz, amit a munkáltató nevére állíttatott ki. A saját zsebéből előlegezte meg a vásárlást, és a hónap végéig benyújtja a számlát a munkáltatónak, aki csak az étkezési hozzájárulás összegét fizeti ki, amennyiben a számla összege kisebb, mint 6 ezer forint, természetesen csak annyit, ha több, akkor is max. 6 ezer forintot. Csak étkezési hozzájárulás kerül elszámolásra (nincs az alkalmazottnak térítésidíj-befizetése, nincs vásárolt élelem kiadása).
Részlet a válaszából: […] A levélben foglalt két áfaelszámolási módszer megfelel atörvényi előírásoknak, ha valós gazdasági eseményeken alapul. Így tehát előszörel kell dönteni, milyen az ügyletek valós gazdasági tartalma. Az első verziónálaz intézmény megrendeli az ételt annak érdekében, hogy...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. március 16.

Munkahelyi étkeztetés

Kérdés: Intézményünknek saját főzőkonyhája van. Dolgozóink számára fontos kérdés, hogy az étkezésért kell-e térítést fizetniük, illetve hogy kell-e adózniuk akkor, ha az ebédért nem kérünk térítést?
Részlet a válaszából: […] 2005. január 1-jétől a munkahelyi étkeztetés havi 8000forintig adómentes (2004-ben a havi adómentes értékhatár 6 000 forint volt).Saját főzőkonyha esetén a juttatás értékét a Szja-tv. 3.§ 9.pontja szerint kell megállapítani. Ennek alapján a juttatás...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2005. január 11.

Étkezési hozzájárulás számviteli elszámolása

Kérdés: Étkezési hozzájárulás elszámolása számvitelileg hogyan történik, amennyiben a dolgozó nem az étkezési utalványt veszi igénybe (3500 Ft), hanem a saját konyhán a melegétel-fogyasztást (6000 Ft). Az előirányzat az étkezési hozzájárulásra van megtervezve, de mik a felhasználáshoz kapcsolódó tételek?
Részlet a válaszából: […] A saját konyhánál a melegétel-fogyasztáshoz igénybe vett munkáltatói étkezési hozzájárulást bruttó módon személyi juttatásként és dolgozói térítési díjként kell elszámolni.A saját konyha működtetésével kapcsolatos kiadásokat a 62. Konyha és a 71. Alaptevékenység...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. november 2.

Költségvetési intézmény konyhájának támogatása

Kérdés: Költségvetési intézmény vagyunk, és saját konyhát üzemeltetünk. Tevékenységi körünkbe adóköteles és adómentes tevékenység egyaránt tartozik, amelyeket a saját bevételünkből és intézményfinanszírozásból látunk el. Adóköteles tevékenységünk az étkeztetés, amelynek költségei tételesen elkülöníthetők. A tevékenységek így alakulnak: konyha éves költsége 23 881 ezer forint. Étkeztetésből befolyt bevétel (áfa nélkül) 11 870 ezer forint. Eseti jelleggel végzett tevékenység bevétele áfa nélkül intézményi szinten 560 ezer forint. Intézményfinanszírozás éves összege 137 866 ezer forint, amelyet az adóköteles és adómentes tevékenységhez egyaránt használunk. Éves áfabevallók vagyunk. Hogyan alakul az áfaelszámolás 2004-ben? Szeretném, ha konkrétan a fenti adatok figyelembevételével magyaráznák el a tennivalókat.
Részlet a válaszából: […] A kérdésből arra lehet következtetni, hogy az étkeztetéshez kapott támogatást nem tevékenységhez adott nevesített támogatásként kapja az intézmény, hanem intézményfinanszírozásként. Ebben az esetben az arányosítás alkalmazásával történő levonási hányad...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. október 12.

Saját konyha üzemeltetése

Kérdés: Az intézeti alkalmazottak természetben biztosított adómentes étkezési támogatását a térítési díjból levonjuk. A támogatás áfát is tartalmaz. A támogatásban lévő áfát befizetendő áfaként figyelembe kell-e venni? Hogyan kell a könyvekben elszámolni?
Részlet a válaszából: […] Amennyiben az Szja-tv. 1. sz. melléklet 8.17. pontjában szereplő adómentes munkahelyi étkeztetés biztosításáról, illetve az ahhoz való hozzájárulásról van szó az alkalmazottak természetben biztosított adómentes étkeztetésére vonatkozó kérdésben, akkor ez esetben a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. május 18.

Részben ingyenesen étkeztető konyha adólevonási joga

Kérdés: Költségvetési intézmény vagyunk, és saját konyhát üzemeltetünk. Tevékenységi körünkbe adóköteles és adómentes tevékenység egyaránt tartozik, amelyet intézményfinanszírozásból látunk el. Adóköteles tevékenységünk az étkeztetés, amelyhez a költségek tételesen elkülöníthetők ugyan, de mivel az alkalmazottaink ingyenesen étkeznek, így csak arányosítva igényelhetünk vissza áfát. Ebben az esetben is meg kell fizetni az ingyenesen igénybe vett szolgáltatás piaci értékének áfáját?
Részlet a válaszából: […] Helyesen látja. Amennyiben a dolgozók (vagy bárki más) ingyen étkeznek a konyhán, akkor a költségvetési szerv és az egyház által üzemeltett konyha esetén az Áfa-tv. 38. § (2) bekezdése szerinti arányosítással élhet csak a tevékenységgel kapcsolatos áfa levonása...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 27.

Élelmezésvezető pótléka

Kérdés: Intézményünk oktatási intézmény. Saját konyhával rendelkezünk, ez az alapító okirat szerint nem külön szervezeti egység. A konyha működtetésével kapcsolatos tevékenységet az élelmezésvezető végzi. Kell-e neki vezetői pótlékot megállapítani?
Részlet a válaszából: […] Vezetői pótlékra abban az esetben jogosult a közalkalmazott, ha vezetői munkakört tölt be. A Kjt. 23. §-ának előírása szerint a közalkalmazott magasabb vezető, illetve vezető beosztás ellátásával bízható meg. A magasabb vezető, valamint a vezető beosztások körét,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 6.

Természetbeni étkeztetés adózási szabályai

Kérdés: 2004-ben a természetbeni étkezés 6000 forintig adómentesen adható. Az étkezési térítési díj (nyersanyagnorma + rezsi + áfa) összege x 21 nappal meg kell-e, hogy haladja a 6000 forintot, ha igen, milyen arányban?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja alapján a munkáltató által a munkavállaló részére étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés keretében biztosított juttatás (ideértve a felsorolt szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. április 6.

Étkezési hozzájárulás adózása

Kérdés: Költségvetési intézményben adható-e a természetbeni juttatásként adott étkezési hozzájárulás (2003-ban 4000 Ft) utalvány formájában, amit az egyén bármikor felhasználhat étkezésre? Az intézmény nem rendelkezik saját konyhával. Az étkezési hozzájárulás vagy étkezési utalvány jár-e az alkalmazottnak, amennyiben táppénzes állományban van?
Részlet a válaszából: […] Az Szja-tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontjának 2004. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint az adómentesség szempontjából már nem kell vizsgálni azt, hogy a meleg ételt mikor (munkaidőben vagy munkaidőn kívül) és hol (a munkahelyen, illetve annak közelében)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2004. február 24.
1
6
7
8