Önkormányzati számla számlavezetője


Az Áht. 84. §-ának (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat számláját választása alapján egy belföldi hitelintézet vagy a kincstár vezeti. Az Ávr. 145. §-ának (1) bekezdése alapján: Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a helyi önkormányzat a (3)–(5) bekezdés szerinti fizetési számlákat, alszámlákat az Áht. 84. §-ának (1) bekezdése alapján választott számlavezetőnél vezethet. Önkormányzatunknál – jellemzően az adóelőleg-fizetési időszakban – az adóalanyok által befizetett adóelőlegek pénzügyi teljesítését követően az önkormányzat pénzkészlete nő.
A felelős gazdálkodás elvét követve és a likviditás megőrzése mellett rövid határidőre a pénzkészletet lekötnénk, hogy a kapott kamat növelje a pénzforgalmi bevételeinket. A pénzlekötéshez ajánlatokat kérünk az önkormányzati számlavezető helyi kereskedelmi bankoktól, és a legkedvezőbb ajánlat alapján szeretnénk a szabad pénzeszközlekötést megvalósítani.
– Megtehetjük, hogy nem az önkormányzat számlavezetőjénél fektetjük be a pénzkészletünket?
– Az Áht. 84. §-ának (1) bekezdése csak a fizetési számlájára terjed ki, vagy a letéti számlákra is?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. június 6-án (340. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6028

[…] eltérést engedélyezne az Áht. 84. §-ának (1) bekezdésében foglaltaktól. Az önkormányzatnak egy választott pénzintézetnél lehet bankszámlája. Az Ávr. 145. §-ának (3) bekezdése szerint a helyi önkormányzat a (2) bekezdésben foglaltakon túl a fizetési számlájához kapcsolódóan a következő alszámlákkal rendelkezhet: a) a helyi önkormányzat lekötött bankbetétei elkülönítésére szolgáló alszámla. Ennek alapján csak a számlavezetőnél nyitható, és csak a fizetési számlájához kapcsolódhat a lekötött betétei elhelyezésére szolgáló számla. Az Ávr. 145. §-ának (1) bekezdése szerint jogszabály eltérő rendelkezése hiányában […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.