Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott elektromos jármű tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Munkába járás elektromos autóval

Kérdés: Jogosultak-e a munkába járás költségtérítésére azok a munkavállalók, akik elektromos autóval járnak munkába? Más-e az adójogi meg-ítélése annak az esetnek, ha a munkavállaló adott esetben ingyenesen tölti az elektromos autóját? A nyilatkozaton kívül terheli-e más bizonylatolási kötelezettség a munkavállalót a felmerült költséggel kapcsolatban (áramszámla stb.)?
Részlet a válaszból: […]fizessen a munkáltató.Az Szja-tv. 25. §-ának (2) bekezdése pedig azt határozza meg, hogy milyen mértékben adható adómentesen térítés munkába járás jogcímén, amely nem bérlettel, jeggyel történő elszámolás esetén maximum 15 forint/km lehet.Az említett bekezdés b) pontja zárójelben szerepelteti, hogy "ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is". Ez a szövegrész nem taxatív felsorolás, azaz a munkába járás történhet más járművel (például kerékpárral, motorral, más személy gépjárműjével stb.).A rendelet értelmében a költségtérítés összegét ez esetben nem befolyásolja, hogy a magánszemélynek milyen költségei merültek fel a munkába járás során. A munkáltatónak ezért a költségeket nem kell, nem lehet vizsgálnia, még akkor sem, ha például több munkavállaló közösen, egy járművel jár dolgozni.Mindez azt jelenti tehát, hogy nem befolyásolja a munkába járás költségtérítését az, hogy a magánszemély milyen járművet használ, és az sem, hogy esetlegesen ingyenesen tölti az autóját.A munkáltatónak meg kell határoznia, hogy ebben az esetben 9 forint/km, vagy annál magasabb[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5631

2. találat: Elektromos roller juttatása

Kérdés: Alkalmazható-e a 2022. január 1-jével hatályba lépő új adómentességi rendelkezés elektromos roller juttatása esetén?
Részlet a válaszból: […]1-jétől hatályos 1. számú melléklet 8. pont 8.44. alpont).Ha tehát a munkáltató az általa vásárolt vagy bérelt kerékpárt adja használatba, akkor sem keletkezik adókötelezettség, ha a magánszemély a kerékpárt magáncélra is használja. Fontos azonban, hogy a kerékpár fogalmát nem határozza meg a jogszabály, és háttérjogszabály alkalmazását sem írja elő, így kerékpár alatt a szó köznapi értelmében vett kerékpárt kell érteni. Azt a járművet lehet tehát[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. december 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5627
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,