Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott tagi kölcsön tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Tagi kölcsön után fizetett kamat személyijövedelemadó-kötelezettsége

Kérdés: Egy kft. tagja vagyok már több mint tíz éve. 2005-ben 1 millió forint kölcsönt nyújtottam a kft. részére, amelyre a kölcsönszerződés alapján a társaságnak 12 százalékos kamatot kell fizetnie. A kamat kifizetésére 2007. január hónapban került sor. A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2006. évi módosítása szerint a tagi kölcsönre fizetett kamat nem szerepel a kamatjövedelmek felsorolásában. Ezt figyelembe véve mennyi adót kell fizetnem a kamat után?
Részlet a válaszból: […]összegét. Ha a kölcsönszerződés szerinti kamat meghaladja a törvényi mértéket, az ezt meghaladó részre nem alkalmazhatók a kamatjövedelemre vonatkozó szabályok. A kamatra vonatkozó szabályok alkalmazásának további feltétele volt, hogy annak összege nem haladta meg - a kifizetőnél együttesen - a legfeljebb évi 200 ezer forintot, illetőleg az 1995. december 31. napja után létrejött ügyletek esetében személyenként legfeljebb évi 10 ezer forintot. Az említett mértékeket meghaladó, kamatként kifizetett összeg a kölcsönt nyújtó, a kamatban részesülő magánszemély egyéb összevonás alá eső jövedelmeként adóköteles. A törvény 2006. szeptember 1-jétől hatályos módosítása valóban nem említi a kamatjövedelmek között a tagi kölcsönre fizetett kamatot. Az átmeneti rendelkezések ugyanakkor szabályozzák a törvénymódosítás hatálybalépése előtti jogosultság alapján kapott kamat adókötelezettségét. Ennek megfelelően, ha a kamatjövedelem keletkezésének alapjául szolgáló ügyletet, szerződést 2006. augusztus 31-éig megkötötték, akkor az e szerződés alapján az említett időpont után teljesített első kamatfizetésre a 2006. augusztus 31-én hatályos szabályokat kell alkalmazni. Ez az Ön esetében azt jelenti, hogy a 2006. augusztus 31. napja előtt megkötött kölcsönszerződések alapján első ízben kifizetett kamat 0 százalékos[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. május 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 1674
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,