Eszközértékesítés áfája

Kérdés: Közérdekű feladatot ellátó költségvetési szerv (adószám 2-es) leselejtezett eszközeit (szék, számítógép) dolgozóinak értékesítette. Az eszközök beszerzésekor az áfát nem helyeztük levonásba. Az új Áfa-tv. 87. §-a alapján a számlát adómentesen állítottuk ki a dolgozóknak. Kérdésünk, hogy helyesen állítottuk-e ki a számlát?
Részlet az állásfoglalásából: […] Elöljáróban szükséges megjegyezni, hogy az Áfa-tv. 87.§-ának alkalmazása csak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.törvény (továbbiakban: Áfa-tv.) 2008. január 1-jei hatálybalépését követőentörtént értékesítések esetén merülhet fel. Fontos ezzel...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 7.

Építési telkek értékesítése

Kérdés: Önkormányzatunk építési telkeket alakított ki. Ezeket szeretné értékesíteni. Az önkormányzat adóalany, de alanyi mentes. A telkek értékesítésénél milyen áfaszabály érvényesül, illetve a következő évben hogyan kell megállapítani az alanyi mentesség nagyságát? 2009. évben 4 db telek értékesítésére kerül sor, ennek árbevétele 8 millió forint.
Részlet az állásfoglalásából: […] Az alanyi adómentes adóalany építési telek értékesítésesorán az Áfa-tv. 193. § (1) bekezdésének a) pontja, valamint a 187. § (3)bekezdésének d) pontja alapján nem járhat el alanyi adómentes minőségében.Ennek megfelelően az építési telek értékesítésére az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 7.
Kapcsolódó címkék:  

Önkormányzati beépítetlen ingatlan értékesítése

Kérdés: Az önkormányzatunk termőföldet vásárolt magánszemélyektől, melyeket átminősíttettünk iparteleppé. Az ingatlant értékesíteni szándékozunk. Az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban ipartelepként van nyilvántartva. Az ügylet hogyan ítélendő meg az áfa szempontjából?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Áfa-tv. 86. § (1) bekezdés k) pontja értelmében mentes azadó alól a beépítetlen ingatlan (ingatlanrész) értékesítése, kivéve az építésitelek (telekrész) értékesítését. Az Áfa-tv. 259. § 7. pontja határozza meg, hogyáfaszempontból mi minősül építési...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. január 13.

Ingatlan-bérbeadás áfája

Kérdés: Önkormányzatunk élt a jogszabály szerinti adókötelessé tétel lehetőségével, így (a lakbér kivételével) valamennyi bérbe adott ingatlantételt áfásan számlázunk. Nagy vita és még mindig nem egységes értelmezés van a (külterületi) földek utáni bérleti és értékesítési bevételek áfakötelezettségével kapcsolatban. Kérem mielőbbi szíves válaszukat, hogy mi a megfelelő eljárás, illetve jogszabályi hivatkozás!
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Áfa-tv. főszabálya szerint adómentes értékesítésikonstrukciók a külterületi földterület, erdő, vagy a két évnél régebbihasználatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanok értékesítése, bérbeadása.Amennyiben Önök a főszabályként adómentes értékesítésre az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. augusztus 19.

Önkormányzati ingatlan 2007-ről áthúzódó értékesítése

Kérdés: Önkormányzatunk olyan irodaként nyilvántartott ingatlant értékesít, melynek első rendeltetésszerű használatbavételére jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között több mint 2 év telt el. A vevő 2007-ben ajánlati biztosítékot fizetett, az adásvételi szerződést még ez évben megkötöttük. A vételár maradék részét a vevő 2008-ban fizette meg. Az önkormányzat a 2008-as évre nem választott adókötelezettséget az ingatlanértékesítésre.
Részlet az állásfoglalásából: […] Megállapítható, hogy önmagában az ajánlati biztosítékmegfizetése még nem tekinthető az áfa rendszerében adóztatandó tényállásnak,mivel az önkormányzat a biztosíték ellenében – annak megfizetésénekidőpontjában – nem nyújt szolgáltatást, nem értékesít terméket a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. július 1.
Kapcsolódó címkék:  

Közhatalmi tevékenység az új Áfa-tv.-ben

Kérdés: Az új Áfa-tv. a közhatalmat gyakorló szervekre jóval rövidebb rendelkezést tartalmaz, mint a jelenlegi. Kérem, hogy nyújtsanak fogódzót az új szabályok értelmezésére, különösen a visszaigénylési jog érdekel!
Részlet az állásfoglalásából: […] A közhatalmat gyakorló szervek közhatalmi tevékenységetovábbra sem minősül gazdasági tevékenységnek, így e tekintetben adófizetésrenem kötelezettek, de adólevonási joggal sem élhetnek. A kizárólag etevékenységet végzők nem minősülnek adóalanynak.A közhatalmat gyakorló...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. december 18.

Tetőtéri lakások áfája

Kérdés: Önkormányzatunk új lakóingatlanokat szeretne építeni a tulajdonában lévő többemeletes lakóház padlásterében, majd azokat értékesíteni. A lakások értékesítésekor kell-e áfát fizetni? Felmerült, hogy esetleg a tetőteret értékesítjük, és a lakásokat nem mi építjük meg. Milyen áfát kell ebben az esetben fizetni?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Áfa-tv. 2. számú melléklet 2. pontja szerint tárgyiadómentes termékértékesítés a lakóingatlan értékesítése, kivéve az építésbefejezése előtti értékesítést, valamint az építés befejezését követő elsőértékesítést.1.A tetőtérben kialakított, vagyis építés...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. november 6.
Kapcsolódó címkék:    

Németországból vásárolt személygépkocsi áfájának elszámolása

Kérdés: Az önkormányzatunk használt személygépkocsit vásárolt Németországból, melyet a beszerzést követően behoztunk Magyarországra, és ennek érdekében kiváltottuk a közösségi adószámot. Ezt közöltük a német eladóval. A külföldi eladó a számláján feltüntette a saját uniós közösségi adószámát, de a miénket nem. A számlában felszámított 19 százalék áfát. Az önkormányzat a teljes számlaértéket kifizette (bankszámláról). Helyesen járunk el akkor, ha az áfabevallásban beállítjuk fizetendőként a gépkocsi nettó értékére számított 20 százalékot, és visszaigényelhetőként a német cégnek kifizetett 19 százalékot?
Részlet az állásfoglalásából: […] Amennyiben az önkormányzat a Németországban történtbeszerzését követően annak közvetlen következményeként Magyarországraszállította vagy szállítatta (illetve ha a szállítást a külföldi adóalany vagymegbízottja végezte) a szóban forgó gépkocsit, és az Áfa-tv. 7/A....[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. szeptember 4.

Önkormányzat közösségi beszerzése

Kérdés: Önkormányzatunk a magyar-szlovák határ mellett fekszik, és egyik beruházásunkhoz szeretnénk onnan alapanyagot beszerezni. Kérdésünk az lenne, hogy a szlovák fél mint eladó által kiállított számlának milyen formai követelményeknek kell megfelelnie, ha külföldi fizetőeszközben állítják ki, illetve nálunk mint vevőnél az elszámolása hogyan történik, illetve milyen árfolyamon?
Részlet az állásfoglalásából: […] A kérdéshez először azt szükséges tisztázni, hogy azönkormányzat mint közösségi adószámmal rendelkező áfaalany szerzi-e be aterméket, vagy pedig adóalanynak nem minősülő jogi személyként. Az önkormányzat nem minősül adóalanynak közhatalmitevékenysége tekintetében,...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. augusztus 14.

Társasház közös használatban lévő helyiségének értékesítése

Kérdés: Társasház a közös használatában, közös tulajdonban lévő helyiséget értékesített egy külső vállalkozásnak. Kell-e a társasháznak áfát fizetnie?
Részlet az állásfoglalásából: […] Az Áfa-tv. 4. § (2) bekezdése értelmében a közös tulajdonbanés közös használatban lévő ingó és ingatlan dolog tekintetében atulajdonostársak közössége – tehát maga a társasház – minősül adóalanynak. Azadóalanyisághoz fűződő jogokat és kötelezettségeket a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2007. április 10.
1
…
6
7
8
9