Helytörténeti kiadvány elszámolása


Önkormányzatunk helytörténeti kiadványt jelentet meg. A képeskönyv 300 példányban jelenik meg, amelyet a falu lakosainak fogunk szétosztani egy helytörténeti rendezvény keretében. A kiadványhoz kapcsolódó költségek: grafikai és szerkesztési díj, valamint könyvnyomtatás és könyvkötés díja. Ezen költségek szétosztása után a könyv értéke 6000–8000 forintra fog kijönni. A könyvet a későbbiekben értékesíteni nem szándékozzuk, ha marad belőle, promóciós vagy üzleti ajándékként kerül felhasználásra.
1. Az önkormányzat részéről milyen adófizetési kötelezettség keletkezik?
2. A könyvek előállítását szolgáltatási költségként kell-e könyvelni, vagy készletbeszerzésként, esetleg reklámköltségként vagy reprezentációként?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2023. november 7-én (347. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 6143

[…] helyi fogyasztásra juttatott étel, ital, valamint – legfeljebb a rendezvény összes költségének 10 százalékáig terjedő együttes értékben – résztvevőnként azonos értékű ajándék, továbbá az ilyen rendezvényeken ingyenesen közreműködők részére biztosított étkezési szolgáltatás. A helytörténeti rendezvény összes költségébe beszámítható a fellépő művészek díjazása, a színpad állítási költsége, rendezvény igénybe vett szolgáltatásai (pl. szállítás), a szervezésben, lebonyolításban részt vevő dolgozók időarányos bér- és járulékköltsége, tehát az önköltségszámítás alapján figyelembe vehető közvetlen és közvetett költségek. Amennyiben a rendezvény bekerülése értékének 10%-át meghaladja az ajándék értéke, akkor a 10% feletti rész adóköteles, az egyes meghatározott juttatás szabályai szerint. Az Szja-tv. értelmében üzleti ajándék a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány) lehet. Csekély értékű ajándék adható munkavállalónak vagy közeli hozzátartozójának, a lakosságnak, munkavállalóknak, egyéb üzleti partnernek nem minősülő személyeknek. A csekély értékű ajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül az Szja-tv. 69. §-ának (3) bekezdésében foglaltak alapján. Csekély értékű ajándék személyenként legfeljebb évi egy alkalommal adható, a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó (2023-ban 23.200 Ft) értékű termék, szolgáltatás, valamint az ezekre szóló utalvány formájában. Az üzleti ajándék egyes meghatározott juttatásnak minősül. Egyes meghatározott juttatásnak minősül a csekély értékű […]
 
Kapcsolódó címkék:    
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.