Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott költségelszámolás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Saját dolgozó részére nyújtott szolgáltatás II.

Kérdés: Két egészségügyi intézmény együttműködési megállapodást köt egy orvos személyes közreműködésére. Az orvos a szolgáltatást nyújtó intézmény állományában van, személyes közreműködésének díja kiszámlázásra kerül az intézmények között. A szállást a szolgáltatást igénybe vevő intézménynek kell biztosítania a közreműködő orvos részére. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a szolgáltatást igénybe vevő intézménynek, amikor a szállás díját kifizeti a közreműködő orvos nevére szóló számla alapján?
Részlet a válaszból: […]költségtérítés az a bevétel, amelyet e törvény által költségnek elismert kiadás megtérítésére, kizárólag az adott bevételszerző tevékenység folytatása érdekében, vagy hivatali, üzleti utazással összefüggésben kap a magánszemély.A költségtérítés jogcímei:- adóköteles bevételszerző tevékenységgel kapcsolatban felmerült kiadás megtérítése,- hivatali, üzleti utazással, kiküldetéssel, külszolgálattal kapcsolatos költségek megtérítése.Ha a magánszemély költségtérítést kap, akkor a költségelszámolásra nyilatkoztatni kell. Önálló tevékenység esetén alkalmazható a vélelmezett 10%-os költséghányad vagy tételes költségelszámolás. Ez utóbbi esetben a költségeket számlával, bizonylattal kell igazolni. Ha a magánszemély a tételes költségelszámolást választja, akkor egész évben minden önálló tevékenységére csak tételes költségelszámolást alkalmazhat. Nem önálló tevékenység esetén nem alkalmazható a 10%-os vélelmezett költséghányad, csak a tételes, számlával igazolt költség számolható el.Költségtérítésnek, jövedelemnek nem minősülő bevételek:- amellyel szemben a magánszemély a juttató részére közvetlenül köteles bizonylattal elszámolni, vagy- ha a kiadást a magánszemély előlegezi meg, ezt a juttató utólag, bizonylattal történő elszámolás alapján a magánszemélynek megtéríti.Az Szja-tv. 7. §-a (1) bekezdésének g) pontja szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni a magánszemélynek adott olyan összeget (utalvány értékét) - ideértve hivatali, üzleti utazás esetén az utazásra, a szállás díjára, külföldi kiküldetés esetén az utazásra, a szállás díjára szolgáló összeget is -, amellyel szemben a magánszemély a juttató részére közvetlenül köteles bizonylattal elszámolni, vagy - ha a kiadást a magánszemély előlegezi meg - ezt a juttató utólag, bizonylattal[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. november 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 5621