Közalkalmazotti próbaidő, gyakornoki idő

Kérdés: A munkáltató elmulasztotta a közalkalmazott határozatlan idejű kinevezésénél a törvény szerinti kötelező próbaidő, illetve gyakornoki idő kikötését (3 évet meghaladó időtartamú szakmai gyakorlat nem volt). Még nem telt el három év a kinevezés óta. Kötelező-e a kinevezést módosítani? Amennyiben igen, akkor az eddig eltelt időt figyelembe kell-e venni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...részére kikötni. A kérdésből nem lehet megtudni, hogy melyikágazatra, és melyik munkakörre vonatkozik a gyakornoki idő kikötésének azelmulasztása. Azt kell először a munkáltatónak megvizsgálnia, hogy valóbankötelező volt-e a gyakornoki idő kikötése...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2010. június 28.

Bankszámlanyitásra kötelezettek köre

Kérdés: Bankszámlanyitásra kötelezettnek számít-e a közalkalmazott az Art. 172. § (20) bekezdés szerinti ügyletek vonatkozásában? Másképp fogalmazva: számíthat-e mulasztási bírságra az a költségvetési szerv, amely – például – idős munkavállalójának a neki járó jubileumi jutalmat postán küldi meg?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...nem történhet bankjegy, érme átadásával 250 ezerforint fölötti érték esetén. Megszegésekor az adóhatóság a kifizetésteljesítőjére mulasztási bírságot szabott volna ki a 250 ezer forintösszeghatár túllépése esetén, mégpedig az adott mértéket meghaladó, a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. április 28.
Kapcsolódó címkék:    

Készpénzfizetés 250 ezer forint felett

Kérdés: Az új szabályok szerint január 1-jétől 250 ezer forint feletti készpénz fizetésekor az adóhatóság megbírságolja a feleket. Ez azt jelenti, hogy közüzemi díjat sem lehet készpénzben fizetni? Miként minősül az az eset, ha postai befizetési bizonylaton kell fizetni? Magánszemélyeknek is bankszámlát kell nyitniuk az új szabály miatt?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...bekezdése vezettebe, a hatálybalépése pedig nem 2009. január 1., hanem csak február elseje.Az Art. új (20) bekezdéssel egészítette ki a mulasztásibírságról rendelkező 172. §-át, amelynek alapján mulasztási bírság kiszabásátteszi lehetővé az állami adóhatóságnak...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. február 3.
Kapcsolódó címke:

Közbeszerzéshez kapcsolódó kifizetések

Kérdés: A közbeszerzéses kifizetésekhez kapcsolódóan tavaly márciusban 2009. január 1-jéig halasztották el annak a szabálynak az alkalmazását, hogy kifizetést csak nemleges adóigazolás esetén lehet teljesíteni. Tudomásunk szerint ismét változott a szabály. Mit kell tennünk, ha kifizetünk, illetve ha mi kapunk munkánkért cserébe pénzt?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...kapcsolódókifizetésekkel összefüggő felelősségi szabályok, továbbá az ehhez kapcsolódóegyüttes igazolás, valamint a mulasztási bírság rendelkezések alkalmazását2009. január 1-jére halasztotta azzal, hogy a 2008. március 1-jétől...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. február 3.
Kapcsolódó címkék:    

Előirányzat biztosítása követelés elengedésénél

Kérdés: Önkormányzati rendeleten alapuló (be nem tervezett) követeléselengedés könyvelése (1. T 5752 – K 499, 2. T 499 – K 9) után az elengedett követelés összegével lehet-e előirányzatot emelni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...elengedés teljesítésekor kellaz előirányzatokat módosítani. A teljesítés elszámolása – előirányzat nélkül,illetve a módosítás elmulasztásánál – túlteljesítést eredményez, aminekkövetkeztében a valódiság elve...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2009. január 13.
Kapcsolódó címkék:  

Behajthatatlan követelés

Kérdés: Intézményünk továbbszámlázott szolgáltatást nyújtott egyik vevőjének. A vevő 2005. november óta nem egyenlítette ki a követelésünket (4 db számla). A követelés összege: 9000 Ft. Év végén az egyenlegközlőket mindig átvette, a követelésünket elismerte. A fizetési felszólításokat is átveszi. Az egyenlegközlőket és a fizetési felszólításokat tértivevényes levélként adtuk fel. A vevőnk felszámolás alatt áll 2007. október óta. Mit tudunk tenni a követelés behajtása érdekében? Hogyan tudjuk szabályosan kivezetni a követelést a nyilvántartásunkból?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...mivel a 40 napon belül bejelentkezők elsőbbséget élveznek akövetelések visszatérítésénél. Egy éven belüli bejelentés elmulasztásajogvesztő, tehát már a követelés behajtására nem lesz lehetőségük.A vevőt minősíteniük szükséges, meg kell vizsgálniuk...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. december 2.

Képviselő bejelentése

Kérdés: Társaságunk megalakulásakor a cégbejegyzést intéző ügyvéd a cégbírósághoz bejelentette a társaság képviselőjének nevét. Az Art. rendelkezései szerint azokat az adatokat, amelyeket a cégbírósághoz bejelentenek, már nem kell az adóhatósághoz is bejelenteni, mégis az adóhivatali változásbejelentő lapon szerepel a képviselő bejelentése is. Lehet, hogy ez csak a megalakuláskor igaz, és később már az adóhivatalhoz is bejelentést kell tenni?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...külön be kell jelentenünkaz adóazonosító számát. Ha ezt elmulasztottuk, minél hamarabb pótoljuk, mert abejelentési kötelezettség elmulasztása miatt 500 ezer forintig terjedő mulasztásibírsággal büntethet az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. november 11.
Kapcsolódó címke:

Helytelenül megállapított kifizetői adóelőleg

Kérdés: Megbízási szerződés alapján fizettünk ki tiszteletdíjat, de sajnos az ügyintézőnk rosszul állapította meg az adóelőleget. A magánszemélyt többször kerestük, hogy korrigálni tudjunk, de sajnos a kapcsolatfelvétel nem sikerült. Mit kell tennünk, hogy szabályosan járjunk el?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...mindenképpen szükséges, ha a kifizető ezt elmulasztja, akkoraz adóhatóság fogja az ellenőrzése során megállapítani, aminek már – amulasztás súlyához igazodóan – hátrányos jogkövetkezménye is lehet. A követendő eljárás szerint a kifizető a...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. szeptember 30.
Kapcsolódó címke:

Követelések elengedésének elszámolása

Kérdés: Jogszabályon, illetve önkormányzati rendeleten alapuló követeléselengedés esetében, a követeléselengedés, tartozásátvállalás költségvetési kiadás tervezése és elszámolás mellett meg kell tervezni, és el kell számolni költségvetési bevételként az elengedett követelés összegét (vagyis hogy milyen bevétel keletkezne a követelés rendezésekor). Vonatkozik-e ez a szabály a helyi adófizetéshez kapcsolódó mulasztási bírságok, késedelmi pótlékok mérséklésére, elengedésére, illetve a jogosulatlanul felvett szociális ellátások miatti követelések elengedésére?
Részlet az állásfoglalásából: […] A Pénzügyminisztérium által – a költségvetési szervekrészletes költségvetési előirányzatainak összeállításához – közzétetttájékoztató, dologi kiadások előirányzatainak tervezésére vonatkozórendelkezése (03. űrlap 63. sor.) a követelések elengedésének...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. július 29.
Kapcsolódó címke:

Számítógéppel kiállított számla módosítása

Kérdés: Költségvetési szerv vagyunk, különböző beszerzéseket hajtottunk végre ez évben, ezeket gazdasági tevékenységünkhöz használtuk fel. A számlát részünkre helytelenül állították ki (számítógéppel kiállított számla), nem a megfelelő teljesítési időpont szerepel rajta. Mit lehet ez esetben tenni? Melyik időponttól vonhatjuk le az áfát?
Részlet az állásfoglalásából: […] ...annak ellenére, hogy a számla kibocsátásának dátumanem egyezik meg a teljesítés időpontjával, az adóalany köteles pótolni a mulasztást.Számítógéppel kiállított számla javítása történhet olyan módon, hogy a hibásankiállított számlát az...[…]
Tovább az állásfoglaláshoz Állásfoglalásadás: 2008. június 10.
1
…
4
5
6
…
8