Beszerzéseket terhelő áfa levonása


Önkormányzatunknak van egy nonprofit kft.-je, amelynek a fő tevékenységi köre: televízió-műsor összeállítása, szolgáltatása. Tevékenységi köreink között szerepel még többek között folyóirat, időszaki kiadvány kiadása, fénymásolás, hírügynökségi tevékenység, hangfelvétel készítése.
Bevételei két forrásból keletkeznek:
1. Árbevétel szolgáltatásnyújtásainkból, ahol minden esetben általános forgalmi adót számítanak fel.
2. Az alapító önkormányzattól kapott működési támogatás, melyet egyéb bevételként könyvelnek le.
Kérdésem, hogy a kft. szolgáltatásnyújtásait terhelő fizetendő általános forgalmi adóval szemben teljes mértékben levonható-e a beszerzéseiket (újság szerkesztése, közüzemi díjak, bérleti díjak, irodaszerek, kameralámpák) terhelő, előzetesen felszámított általános forgalmi adó?


Megjelent a Költségvetési Levelekben 2014. november 4-én (203. lapszám), a kérdés sorszáma ott: 3825

[…] ezért ha valamely tevékenységet támogatásból finanszíroznak, akkor adólevonási jog sem keletkezik.Ha a támogatás valójában megrendelés ellenértéke vagy árat befolyásoló támogatás, akkor áfaalapot képez, ugyanakkor a támogatott fél részéről adólevonási jogot is megalapoz, mivel ellenértéknek tekintendő. A leveléből nem derül ki, hogy melyik esetről van szó.Az, hogy részben támogatásból, részben ellenértékből történik valamely tevékenység finanszírozása, nem korlátozza az adólevonási jogot. Nem akkor keletkezik arányosítási kötelezettség, ha részben támogatásból […]
 
Kapcsolódó címkék:  
 

Elküldjük a választ e-mailen*

*
*ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.
A *-gal megjelölt mezőket kötelező kitölteni.