Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Költségvetési szerv által elismerésként ajándékozott könyvhöz kapcsolódó adózási és egyéb kérdések

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2016. május 24. (Költségvetési Levelek 228. szám, 4207. kérdés)

Olvasói kérdés Egy költségvetési szerv szeretne egy másik költségvetési szervet (pl. egészségügyi intézmény könyvtárát) megajándékozni könyvvel, melynek értéke 5000, illetve 18 000 Ft. A megajándékozott költségvetési szerv (pl. kórház) munkájával hozzájárul az ajándékot juttató költségvetési szerv hatékonyabb működéséhez. A könyvet az a kórház kapja, ahol a legtöbb szervkivételre alkalmas donort jelentették és ápolták a transzplantációra váró betegek életének megmentése érdekében. Lehet-e költségvetési szervnek ajándékozni "üzleti ajándék" formájában az Szja-tv 3. §-ának 27. pontja alapján? Amennyiben nem minősül üzleti ajándéknak, adható-e csekély értékű ajándékként költségvetési szervnek, vagy csak egy ott dolgozó magánszemélynek? Költségvetési szervnek történő ajándékozás esetén milyen adóvonzat keletkezik? Hogyan adható ajándékkönyv a költségvetési szervnél dolgozó magánszemélynek? Mi alapján és milyen adózással?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]tekintettel arra, hogy az magánszemélyek adókötelezettségét rendezi. Költségvetési szervek közötti átadásnál nem keletkezik közteherfizetési kötelezettség egyik oldalon sem.Amennyiben a juttatás valamely magánszemély, például a kórházban dolgozó, elismerést érdemlő dolgozó részére történik, akkor az Szja-tv. rendelkezéseire kell figyelemmel lenni. A leírtak alapján, véleményünk szerint, e juttatás nem kifejezetten valamely tevékenységet honorál, nem annak ellenértékeként adják, hanem - az ajándék nagyságrendjéből is adódóan - erkölcsi elismerés kifejezéseként, szakmai kapcsolatok keretében. A könyv juttatása ezért üzleti ajándékozásnak tekinthető, ezért a juttató költségvetési szerv egyes meghatározott juttatásként adózik utána, azaz a könyv értékének 119%-a után 15% személyi jövedelemadót és 27% egészségügyi[…]

Figyelmébe ajánljuk

Ha a települési önkormányzat - szociális alapszolgáltatást nyújtó - költségvetési szerve az ellátottak részére egységes karácsonyi csomagot ad, az (az Szja-tv. 1. számú melléklete 8.35 pontja alapján) adómentes juttatásnak minősül?

Tovább a teljes cikkhez

Tankerületünk jutalomkönyvet ad tanév végén a jól tanuló diákoknak. A számla könyvelésénél a K3 vagy K4 rovatot kell használnunk?

Tovább a teljes cikkhez

Munkavállalónk nyugdíjazása alkalmából 15 000 forint értékben ajándékot vettünk számára. Milyen fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, illetve a munkavállalót?

Tovább a teljes cikkhez

Mekkora összegű csekély értékű ajándékot adhatunk 2021-ben?

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére