Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott vásárlási előleg tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Vásárlási előleg

Kérdés: Önkormányzatunk szabályozása alapján az 50 000 Ft-ot meghaladó összegű kiadásokra az elő­zetes kötelezettségvállaláshoz pénzügyi ellenjegyzés szükséges. A városüzemeltetési feladatokkal összefüggésben gyakran vásárlási előleg kell, hogy az üzemanyagot, karbantartási anyagokat kellő időben tudjuk biztosítani. Ebben az esetben a vásárlási előleg összege általában meghaladja a fent jelzett 50 000 Ft-os mértéket. Az előleg kiadására szükséges-e pénzügyi ellenjegyző, kötelezettségvállaló, vagy csak az előleg elszámolásakor leadott számlákat szükséges aláírásokkal ellátni?
Részlet a válaszból: […]esetben a dátum megjelölésével. Az írásbeli kötelezettségvállalás csak abban az esetben fogadható el, ha a két személy aláírása ugyanazon dokumentumon együtt szerepel.Ahogy a kérdésből is kiderül, a fizetési előleg kiadása üzemanyag, karbantartási anyag beszerzése céljából történik, de még az előleg kiadásakor nem ismeretes pontosan, hogy milyen mennyiségben, minőségben történik a vásárlás, esetleg történik-e még más karbantartási anyag vagy más dologi kiadás. Ez pontosan csak a számlák ellenében az előleg elszámolásakor lesz ismeretes. Éppen ezért könyvelendő a vásárlási előleg a 39-es számlaosztályba addig, amíg nem történik meg az előleggel az elszámolás. A számlák megérkezésekor kerül a 39-es számlaosztályból a kifizetett vásárlási előleg összege visszavételezésre, és a megfelelő dologi kiadások közé könyvelésre. A könyvelés menetének is az a lényege, hogy a vásárlási előleg kifizetésekor a konkrét gazdasági esemény még nem ismeretes, nem tudható, hogy melyik előirányzat soron történik a teljesítés.Ugyanez mondható el a kötelezettségvállalásról és az utalványozásról is. A vásárlási előleg kiadásakor pénzforgalomban történik az összeg kiadása a pénztárból, amelyet csak utalványozás és érvényesítés esetén lehet kifizetni. Az előleg elszámolásakor lesz ismeretes a konkrét gazdasági esemény. Ha az előlegből olyan vásárlás történik, amely gazdasági esemény meghaladja az írásbeli kötelezettségvállalás értékhatárát, akkor az előleg kiadásától függetlenül az adott gazdasági eseményre szükséges az írásbeli kötelezettségvállalás. Tehát nem a vásárlási előleg összege, hanem az abból vásárolt kiadás összege[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. május 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Költségvetési Levelek adatbázisban: 3433
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,