Költségvetési Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Települési támogatás áfája

Szöveg nagyítása Szöveg kicsinyítése Nyomtatás
A válaszadás időpontja: 2021. március 30. (Költségvetési Levelek 305. szám, 5418. kérdés)

Kérdés: A települési támogatás, illetve az összes önkormányzati rendeletben megállapított segély, támogatás áfa hatályán kívüli vagy adó alól mentes kiadás?

ÍGY OLVASHATJA A TELJES VÁLASZT...
ha nem előfizetőnk a teljes választ elküldjük e-mailen évente egyszeri alkalommal
...ha látogató: elküldjük e-mailen*
*ingyenes választ
évente csak egyszer küldünk.
Válasz (részlet): […]meghatározott segélyek, támogatások áfa hatályán kívüli tevékenységek, hiszen nem állapíthatók meg a gazdasági tevékenység fogalmi jellemzői ("üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi"). A települési támogatás és segélyek esetében az önkormányzat nem vár ellenszolgáltatást, nem rendel meg terméket a támogatottól, nem minősíthető az Áfa-tv. 259. §-ának 6. pontjában meghatározott ellenértéknek, és kapcsolt viszony sincs az önkormányzat és a támogatásban, segélyben részesülő között. Nem vonatkozik rá az Áfa-tv. 11-15. §-aiban meghatározott esetek szerinti adófizetési kötelezettség sem.A belföldi áfamentes szolgáltatásokat az Áfa-tv. 85-86.[…]

Figyelmébe ajánljuk

Az elmúlt évben több alkalommal vettünk igénybe külföldi adóalanyoktól számítástechnikai, illetve tanácsadási szolgáltatást. Gyakran okozott problémát, hogy az e szolgáltatásokról kiállított számláknak mit kell tartalmazniuk? Bizonytalanok vagyunk abban is, hogy...

Tovább a teljes cikkhez

Az Szja-tv. 1. sz. melléklete alapján a kerületi önkormányzat által rendezett karácsonyi hangversenyen, könyvünnepen, kiállításmegnyitón az ingyenesen kínált ásványvíz, pogácsa, szendvics adómentes juttatásnak minősül-e?

Tovább a teljes cikkhez

Önkormányzatunk kezelésében lévő temetőben a sírhelyek újraváltása ingatlan-bérbeadásnak vagy szolgáltatásnak minősül-e? Az ingatlan-bérbeadásra nem választottunk adókötelezettséget.

Tovább a teljes cikkhez

Az új Áfa-tv. a közhatalmat gyakorló szervekre jóval rövidebb rendelkezést tartalmaz, mint a jelenlegi. Kérem, hogy nyújtsanak fogódzót az új szabályok értelmezésére, különösen a visszaigénylési jog érdekel!

Tovább a teljes cikkhez

Ha nem találta meg amit keresett indítson új keresést

Kérdésfeltevés Kérdésfeltevés Nyomtatás Főoldalra Nyomtatás Nyomtatás A lap tetejére A lap tetejére